mobile
REKLAMA

Carbonara ze szparagami

Prosty, ale niełatwy. Klasyczny ale zaskakujący. Makaron carbonara ze szparagami – idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem. I do tego niezwykle pyszny.

Katarzyna Nowicka
Carbonara ze szparagami

Ze śmietaną czy bez? A może z łyżką mascarpone? Na pewno znacie tych, którzy na słowa „carbonara” i „śmietana” reagują nagłym zapowietrzeniem i solidnym monologiem o wyższości receptur bez nabiału. Nie znam chyba przepisu, który w kucharzach budziłby tak skrajne emocje. Zwłaszcza, że pytań o idealną carbonarę jest więcej. Całe jajka czy tylko żółtka? Boczek? A może tylko i wyłącznie panchetta? To ja może spokojnie poczekam aż opadnie bitewny kurz i w tym czasie obiorę szparagi?

Carbonarę jadłam na wiele sposobów. Ze śmietaną, bez śmietany, na żółtkach i na jajkach, o różnych rodzajach wędzonych mięs nie wspomnę. Łączyło je jedno – smak. Delikatna emulsja z jajek i zdecydowany aromat mięsa. Kwintesencja porządnego, prostego obiadu. Szparagi dodają codziennej carbonarze elegancji, świeżości i lekkości, które pogodzą zwaśnione plemiona kucharzy.

wiosna na talerzu

Carbonara ze szparagami jest prosta, ale nie jest łatwa, jak to carbonara. Kluczowy jest spokój i wyczucie. Ale najważniejszym patentem, podobnie jak w przypadku makaronu ze szparagami i pistacjami jest… woda, w której gotował się makaron. Pod koniec gotowania makaronu odlewam mniej więcej 1/3 szklanki wody i dodaję do podsmażonych szparagów. Duszę je jeszcze około minuty. W ten sposób powstaje szparagowy bulion, którego aromat podbije smak carbonary. Ale w przepisie ma jeszcze jedno, ważne zadanie.

Najtrudniejszą sztuką w przypadku carbonary jest to, by sos zgęstniał ale się nie ściął. Nie ma nic gorszego niż makaron z jajecznicą. By tego uniknąć roztrzepane jajka z parmezanem dodajemy do gorącego makaronu wymieszanego ze szparagowym bulionem i spokojnie mieszamy jednocześnie delikatnie podgrzewając. To najlepszy sposób na carbonarę doskonałą.

Carbonara ze szparagami to przepis dla mięsożerców. Bardzo łatwo jednak zmienić go w przepis wegetariański. Wystarczy pominąć boczek, a szparagi podsmażyć na odrobinie masła. Szczypta wędzonej papryki doda makaronowi aromatu.

Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!

Porcja dla 2 osób

Przygotowanie 20 min.

Składniki

  • 160 g makaronu

  • 200 g szparagów

  • 80 g boczku wędzonego

  • 4 jajka

  • 30 g parmezanu startego

  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój na małe kawałki. Szparagi oczyść i pokrój na kawałki zachowując główki. W osobnej miseczce wymieszaj jajka z parmezanem.

  2. Boczek przełóż na suchą patelnię i zacznij podgrzewać często mieszając. Smaż kilka minut na złoto. Usmażony boczek zdejmij z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz.

  3. W sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu.

  4. Na patelnię wrzuć pokrojone szparagi, oprócz główek. Smaż 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj główki szparagów o smaż kolejne 3 minuty. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu.

  5. Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj szparagi wraz z wodą, w której się dusiły, usmażony boczek i wymieszaj. Dodaj jajka i znów wymieszaj. Zacznij delikatnie podgrzewać cały czas mieszając.

  6. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem oprószone natką pietruszki.

Fot. Katarzyna Nowicka 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda