mobile

Dynia nie tylko na Halloween

Jednym z kulinarnych symboli jesieni jest dynia. Potężne warzywo o pomarańczowym miąższu stanowi nie tylko bazę pod halloweenowy lampion, lecz przede wszystkim jest składnikiem ciast, gulaszów warzywnych czy domowych kosmetyków.

Natalia Rytelewska-Chilczuk
Dynia nie tylko na Halloween

Swoje wartości odżywcze dynia zawdzięczą pomarańczowemu kolorowi wnętrza. Duża zawartość beta-karotenu, tego samego, który barwi marchewkę, ma działanie przeciwzapalnie i antynowotworowe, zwłaszcza w przypadku ryzyka zachorowań na raka piersi czy prostaty. Działanie dyni jest nieocenione w przypadku rozpoczynjącego się sezonu grypowego. Warzywo jest to jest bogate w cynk czy witaminę C budującą układ odpornościowy.

Podobnie jak marchewka, dynia pozytywnie działa na skórę ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy A, która ma działanie przeciwzmarszczkowe. Jedna szklanka puree z dyni zapewnia prawie 250% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dynia pomoże także zadbać o smukłą sylwetkę. W 100 gramach dyni znajduje się tylko 26 kcal. W tym miejscu warto także wspomnieć o dyniowym superfoods, czyli pestkach dyni. Pestki są bogatym źródełm kukurbityny, aminokwasu o działaniu przeciwirusowym oraz przeciwpasożytniczym. Podobnie jak pozostałe orzechy są często wykorzystywane w zdrowych posiłkach. Jednak w odróżnieniu do dyni zawierają aż 450 kcal w 100 gramach, a ich dodatek do sałatek potrafi 10-krotnie zwiększyć kaloryczność potraw.

Różne rodzaje dynii mogą być wykorzystywane w różnyh potrawach. Dynia Hokkaido sprawdza się zarówno w potrawach wytrwawnych jak i słodkich. Charakteryzuje się miękką skórką, której nie trzeba obierać. Ciekawą odmianą dyni jest dynia makaronowa. Po uprzednim upieczeniu w całości można dynię przekroić i delikatnie wyjąć miąż, który z powodzeniem zastąpi włoskie spaghetti. Dynia piżmowa nadaje się na zupy krem oraz do ciast, np. amerykańskiego pumpkin pie.

Podstawą pumpkin pie, oprócz dyni, jest tzw. punmpkin spice, czyli mieszanka przypraw nadająca deserowi korzennego smaku i aromatu. Pumpkin spice można zakupić w sklepach internetowych lub przyrządzić samodzielnie. W jego skład wchodzą:

  • 4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Oprócz pumpkin spice do ciasta dyniowego należy przygotować:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanku dyniowego puree
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki
  • łyżkę pumpkin spice

Na początek należy ubić jajka z przyprawami i cukrem. Następnie dodać puree z dyni i śmietankę kremówkę. Piec godzinę w 180 st. Masę dyniową, w wersji dietetycznej można upieć samą, lub tradycjnie na kruchym spodzie.

Gdy w lodówce pozostanie odrobina dyniowego puree można z niego przyrządzić odżywczą maseczkę na twarz. Wspomniane wysokie stężenie witaminy A połączone z witaminą E pomaga utrzymać wilgotność skóry oraz zwalczyć wolne rodniki. Maseczkę można wykonać z połowy zmiksowaniego jabłka, ¼ szklanki puree z dyni i łyżki miodu. Maseczka powinna znajdować się na twarzy około 15 minut. Gotową miksturę można trzymać zamkniętą w słoiczku około 2 tygodnie.

Natalia Rytelewska-Chilczuk

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko