mobile

Gala Konkursu Chopinowskiego – nagrody ufundowane przez Warszawę

Zakończył się XVIII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina. Wczoraj podczas uroczystej gali wręczono nagrody i wyróżnienia. Zwycięzcą został Bruce Xiaoyu Liu z Kanady. Dziś i jutro koncerty laureatów.

Informacja prasowa
Gala Konkursu Chopinowskiego –  nagrody ufundowane przez Warszawę

Warszawa ufundowała nagrodę dla zdobywcy VI miejsca. Wczoraj  17-letniemu pianiście z Kanady - J J Jun Li Bui wręczyła ją zastępczyni prezydenta Aldona Machnowska-Góra.

- Tak się złożyło, że tę nagrodę otrzymuje od nas muzyk bardzo młody, jego występ był pełen wirtuozerii i muzykalności. Podobnie jak i pozostałych wyróżnionych – mówiła wiceprezydentka Warszawy. - To wspaniałe, że w tym święcie muzyki w naszym mieście uczestniczą osoby z różnych kontynentów, w różnym wieku, to wydarzenie które naprawdę nas łączy. Dlatego jesteśmy dumni, że miasto jest współorganizatorem tej ważnej imprezy kulturalnej – dodaje Aldona Machnowska-Góra.

Warszawa jest fundatorem VI nagrody w wysokości 7 tysięcy euro oraz wyróżnień dla czwórki finalistek i finalistów Konkursu – po 4 tysiące euro każde. Zastępczyni prezydenta wręczyła je wczoraj także siedemnastolatkom Jewie Gieworgian (Rosja-Armenia), Hao Rao (Chiny) i nieco starszym pianistom – Kamilowi Pacholcowi (Polska) i Hyuk Lee (pianiście z Korei Południowej, na stałe mieszka w Moskwie).

Stolica przeznaczyła także na organizację Konkursu 500 tys. zł dotacji dla Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

Podczas Konkursu odbywały się  różne wydarzenia specjalne związane z kompozytorem pod hasłem „W Warszawie wszystko gra Chopina”.

Fot. UM Warszawa

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda