mobile

Grillowanie na powietrzu czyli potrawy Mazowsza w parku Moczydło

Już jutro, 25 czerwca w Parku Moczydło odbędzie się kolejna edycja „Wolskiego Grillowania”. Tym razem tematem przewodnim imprezy będą dania i smaki Mazowsza. Goście „Wolskiego Grillowania” będą mogli spróbować tradycyjnych przysmaków, które powstaną na ich oczach. Za pokazy kulinarne odpowiedzialny będzie znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron. Na miejscu dostępne będą strefy animacji dla dzieci, a całość zwieńczy potańcówka. Impreza potrwa od 13:00 do 18:00, a wstęp będzie bezpłatny

Informacja prasowa
Grillowanie na powietrzu czyli potrawy Mazowsza w parku Moczydło

Grillujemy pod niebem

Kulinarne imprezy pod gołym niebem stały się wolską tradycją. Co roku w tutejszych parkach odbywają się różne wydarzenia z gotowaniem w rolach głównych, które przyciągają smakoszy w każdym wieku.

Mądre i zbilansowane żywienie jest podstawą zdrowego stylu życia i to staramy się od lat promować na Woli – mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz dzielnicy. – Pomagają w tym m.in. takie imprezy jak „Wolskie Grillowanie”, na których można nie tylko smacznie i zdrowo zjeść, ale również dowiedzieć się czegoś ciekawego, a zdobytą wiedzę zacząć stosować we własnej kuchni – dodaje.

Flaki po warszawsku, ziemniaki z parnika, kiszone ogórki czy wolskie rurki z kremem

Nadchodząca edycja „Wolskiego Grillowania” odbędzie się pod hasłem „Poznajemy tradycyjne danie z Mazowsza”, a gościem specjalnym będzie wielki orędownik tej kuchni – Aleksander Baron. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni młodego pokolenia, który w swojej pracy korzysta wyłącznie z produktów najwyższej jakości, pozyskiwanych w dużej mierze od lokalnych producentów.

Gość imprezy zaraża swoją pasją i chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami, dlatego będzie miał aż 4 wejścia. – Na początek flaki po warszawsku w wersji mięsnej i wege, a do tego opowieść o tradycyjnych daniach kuchni mazowieckiej. Później ziemniaki z parnika i historia tego, co dziś nazywamy rodzimym street foodem. Następnie pokaz fermentacji i kiszenia, a na koniec coś słodkiego, czyli wolskie rurki z kremem – mówi Ewa Statkiewicz, Przewodnicząca Rady Dzielnicy Wola. – Wszystkich dań będzie można oczywiście spróbować. Jestem przekonana, że nikt tego dnia nie wyjdzie z imprezy głodny – dodaje Statkiewicz.

Dzieciaki do animatorów, a rodzice na potancówkę

Kiedy rodzice będą uczestniczyć w pokazach gotowania, ich pociechy będą mogły spędzić aktywnie czas pod okiem doświadczonych animatorów. Specjalnie dla najmłodszych zbudowane zostanie stanowisko rekreacyjne, a także strefa działań plastycznych i strefa ekologiczna.

W trakcie imprezy nastąpi uroczyste rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego na najlepsze danie inspirowane kuchnią tradycyjną, a całość zwieńczy potańcówka, w trakcie której będzie można wytańczyć nadprogramowe kalorie.

Impreza w Parku Moczydło rozpocznie się o godz. 13:00 i potrwa do godz. 18:00. Wstęp będzie bezpłatny.

fot.UDWola

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda