mobile

Jak naturalnie barwić pisanki?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, rząd zaleca pozostanie w domu, a kolejki do sklepu są gigantyczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób jak zabarwić jajka.

Nicole Rimpler
Jak naturalnie barwić pisanki?

Jakie jajka?

Aby uzyskać intensywny kolor pisanek, warto zaopatrzyć się w jajka o jasnej skorupce (najlepiej białej).  Barwniki naturalne, na bazie warzyw oraz ziół, w przeciwieństwie do tych kupionych (chemicznych), nie uczulają.

 

Kolory

  • czerwony/bordowy - łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa
  • brązowy - kawa mielona, herbata
  • fioletowy - jagody, owoce czarnego bzu, borówka amerykańska, czerwona kapusta (każdy składnik zabarwia skorupkę na inny odcień fioletu)
  • różowy - buraki
  • pomarańczowy - dynia, marchew
  • żółty - kurkuma, rumianek, curry, żółta cebula
  • zielony - szpinak, pokrzywa, trawa, kora brzozy, szczypior
  • czarny - szyszki olchy, kora dębu

 

Co przygotować?

  • ręczniki papierowe
  • garnek
  • sitko
  • łyżka
  • kieliszki do jajek (gdzie jajka będą mogły wyschnąć)

 

Opis techniki

  • Do garnuszka wkładamy naturalny barwnik i zalewamy ciepłą wodą
  • Roztwór zostawiamy na noc lub na 24 godziny (im dłużej stoi, tym efekt będzie lepszy)
  • Po odstaniu, barwnik doprowadzamy do wrzenia na kilka minut
  • Dodajemy odrobinę octu, mieszamy, przecedzamy przez sitko

 

Jakie proporcje?

Kolor bordowy:

  • 2 kubki łupinek czerwonej cebuli + 2 kubki wody + 2 łyżki octu

Kolor brązowy:

  • 2 torebki herbaty + 2 kubki wody + 2 łyżki octu

Kolor fioletowy:

  • 2 kubki posiekanej czerwonej kapusty + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
  • jajka moczone godzinę - pastelowy błękit, jajka moczone kilka godzin - granat i turkus

Kolor różowy:

  • 2 kubki posiekanego surowego buraka (4 sztuki) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
  • po godzinie moczenia - delikatny róż, po całej nocy - kolor czerwono-brązowy

Kolor pomarańczowy: 

  • 2 kubki łupinek żółtej cebuli + 2 kubki wody + 2 łyżki octu

Kolor żółty:

  • 4 łyżki mielonej kurkumy + 2 kubki wody + 2 łyżki octu

Kolor zielony:

  • 3 kubki szpinaku (ok 200 g) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu

 

Moc koloru zależy od czasu zanurzenia jajka w barwniku oraz od koloru skorupki - im jaśniejsza, tym szybciej i ładniej się zabarwi.

Pamiętaj, aby zabarwione jajko wyjąć łyżką, wytrzeć papierowym ręcznikiem i odstawić je do wyschnięcia.

Jeśli chcesz, by jajko nabrało blasku, wystarczy je przetrzeć szmatką nasączoną olejem lub spryskać je lakierem do włosów.

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda