mobile

Mąka nie tylko pszenna

Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście rodzajów mąki. Jaką wybrać? Która sprawdzi się do wypieków, a która przyda się do robienia pizzy?

Karolina Sakowska/ fot. pixabay
Mąka nie tylko pszenna

 

  • Mąka pszenna

Zdecydowanie najpopularniejsza wśród mąk. Po nią sięgamy najczęściej. Dostępnych jest kilka typów takiej mąki. Im niższy typ, tym lepsza do wypieku delikatniejszych wyrobów. Do wypieku ciast biszkoptowych i tortów dobrze sprawdzi się mąka typ 400, 450, ale już do przygotowania ciast kruchych, półkruchych, a także wszelkich rodzajów klusek, pierogów, czy kopytek, typ 500. Typy 550 i 600 poleca się do cięższych wypieków: ciast drożdżowych, racuchów czy pączków. Mąki typu 750, 1400, 1850, czy 2000 są wykorzystywane przede wszystkim do wypieku pieczywa. Jeśli zaś chcesz uzyskać efekt prawdziwej, włoskiej pizzy należy wybrać mąkę typu 00, która nada ciastu wyjątkowy, kruchy i delikatny smak.

  • Mąka żytnia

Równie popularna. Najczęściej stosowana do wypieku chleba, ale także produkcji makaronów czy klusek. Idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie.

  • Mąka ziemniaczana

Polecana dla osób chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Wykorzystywana do przygotowania budyniów, kisieli, ciast, czy sosów. Wystarczy dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej do pół litra gotującego się mleka by otrzymać pyszny, domowy budyń!

Alternatywa dla popularnych mąk

Mąka pszenna, żytnia i ziemniaczana królują w polskich domach. A co z innymi rodzajami mąk? Zdecydowanie warto przyjrzeć im się bliżej. Odkryć nowy smak i poeksperymentować w kuchni.

  • Mąka kukurydziana

Tej mąki używa się do pieczywa spulchnionego proszkami do pieczenia, nie drożdżami. Jest bardzo miałka. Dobrze sprawdzi się do wypieków tortilli i chlebów plackowych.

  • Mąka orkiszowa

Polecana do wypieku ciast, naleśników, placków, a także chleba. O delikatnym orzechowym posmaku.

  • Mąka gryczana

Brązowa, o charakterystycznym smaku, z lekką goryczką. Używana głównie do ciasta na byliny i naleśniki. Nawet niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.

  • Mąka z cieciorki

Najmniej popularna. Raczej niepolecana do wypieków. Jest kleista, scalająca ciasto, dlatego będzie dobrą alternatywą dla „klasycznej” panierki z bułki tartej i jajka w kotletach. Można użyć również do placków czy naleśników.

Zanim sięgniemy po pieczywo warto przyjrzeć się ich walorom dietetycznym. Poniżej kilka przykładowych rodzajów mąk i ich wartości odżywczych.


 

Mąka pszenna typ 650 (w 100 g – 350 kcal):

  • Białko – 10 g

  • Węglowodany – 74,30 g

  • Tłuszcze – 1,60 g

  • Wysoki indeks glikemiczny – 60

Mąka żytnia (w 100g – 348 kcal):

  • Białko – 7,90 g

  • Węglowodany – 74,20 g

  • Tłuszcze – 2 g

  • Niski indeks glikemiczny – 25

Mąka kukurydziana (w 100 g – 383 kcal):

  • Białko – 7 g

  • Węglowodany – 84 g

  • Tłuszcze – 2 g

  • Wysoki indeks glikemiczny – 70

 

Mąka orkiszowa (w 100 g – 316 kcal):

  • Białko – 15 g

  • Węglowodany – 60 g

  • Tłuszcze – 2 g

  • Niski indeks glikemiczny – 25

Mąka gryczana (w 100 g – 356 kcal):

  • Białko – 12,60 g

  • Węglowodany – 69 g

  • Tłuszcz – 3,1 g

  • Niski indeks glikemiczny – 25

Mąka z cieciorki (w 100 g – 387 kcal):

  • Białko – 22 g

  • Węglowodany – 58 g

  • Tłuszcze – 7 g

  • Niski indeks glikemiczny – 25

 

 

 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda