mobile
REKLAMA

Młode ziemniaki na pięć sposobów

Smak młodych ziemniaków wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem – kto z nas nie zajadał ich ze zsiadłym mlekiem albo młodą kapustą i obowiązkowo garścią świeżego koperku? Podajemy pięć oryginalnych sposobów przepisów.

Agata Mościcka
TAGI
Młode ziemniaki na pięć sposobów

Przyrządzanie popularnych, młodych ziemniaków nie wymaga ani zbytniej ilości czasu, ani wysiłku. Wystarczy wyszorować je szczoteczką pod wodą i już są gotowe do krótkiego gotowania. By jedzenie młodych ziemniaków nie stało się nudne, warto przygotować je w nowej postaci.

Szaszłyki ziemniaczane

Wyczyszczone z cienkiej skórki młodej ziemniaki wystarczy lekko obgotować w osolonym wrzątku. Przygotuj różnokolorową paprykę i plasterki surowego boczku. Ziemniaki zawiń w boczek i nabij na patyczki do szaszłyków na zmianę z papryką. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i pikantną papryką. Zapiecz na 15-20 minut na grillu.

Młode ziemniaki ze szpinakiem

Umyj 12 młodych ziemniaków i pokrój na połówki. Posiekaj cebulę, 2 cm imbiru, 3 ząbki czosnku oraz jedną ostrą papryczkę. Rozgrzej 4 łyżki masła na patelni i podsmaż na nim łyżeczkę zmielonego kminu rzymskiego oraz łyżeczkę rozgniecionych ziaren kolendry. Po chwili dorzucamy posiekane wcześniej składniki. Dodaj ziemniaki i wlej do całości 1,5 szklanki bulionu z kurczaka. Gotuj przez 30 minut, co jakiś czas mieszając delikatnie. Dodaj 10 dag świeżych liści szpinaku oraz 2 łyżki słodkiej śmietany i duś jeszcze 5 minut. Dopraw papryką, solą i szczyptą pieprzu. 

Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem

Ugotuj 7 młodych ziemniaków i ostudź. Następnie 2 dzwonka łososia gotuj w małej ilości wody przez około 10 minut, odstaw do wystygnięcia. Pokrój: ogórka, pęczek rzodkiewki oraz jedną czerwoną cebulę. Na półmisku połóż najpierw wymieszany ogórek z rzodkiewką i cebulą, potem ziemniaki przekrojone na pół i na koniec małe kawałki łososia. Wymieszaj w szklance 4 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki musztardy, 1 łyżkę miodu oraz pół pęczka posiekanej dymki. Sos dopraw solą i pieprzem. Polej sosem całe danie, wierzch ozdób gałązkami koperku.

Sałatka bawarska z młodych ziemniaków

8 sztuk młodych ziemniaków umyj i krótko gotuj we wrzątku, następnie ostudź. Pokrój w kostkę 2 ogórki kwaszone. Ziemniaki podziel na połówki i wymieszaj z ogórkami. Dodaj pół pęczka dymki i zalej sosem wykonanym z dwóch łyżek gęstego jogurtu i łyżki majonezu. Posól i popierz do smaku.

Agata Mościcka

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko