mobile

Nie marnuj jedzenia, myśl ekologicznie Podsumowanie raportu „Nie marnuj jedzenia 2018” oraz debaty z udziałem ekspertów

Polacy, mimo niełatwego i wstydliwego tematu coraz odważniej przyznają, że zdarza im się marnować żywność. Najczęściej wyrzucają chleb, owoce i wędliny, a jako główne powody wskazują przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków. Tak wynika z najnowszego raportu z badań Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2018”. Stał się on ważnym wstępem do dyskusji z udziałem ekspertów z różnych dziedzin na zorganizowanej w Warszawie konferencji prasowej w Hali Gwardii.

Informacja prasowa/ fot. Paulina Krzemińska
TAGI
Nie marnuj jedzenia, myśl ekologicznie Podsumowanie raportu „Nie marnuj jedzenia 2018” oraz debaty z udziałem ekspertów

Uczestnicy konferencji rozmawiali o ekologicznych skutkach marnowania żywności, o edukacji oraz o tym, jak przekonywać społeczeństwo do niemarnowania. Spotkanie było również okazją do zapowiedzi przełomowego projektu badawczego w Polsce PROM, a także inauguracji społecznego projektu „EkoMisja Nie Marnuję”.

Raport z badania „Nie marnuj jedzenia 2018” przeprowadzonego przez Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności udowadnia, że marnowanie żywności to ważny ekologiczny problem, który w bezpośredni sposób dotyka każdego z nas.

W tegorocznych badaniach do marnowania żywności przyznało się 42% osób czyli o 10% więcej w porównaniu do lat poprzednich.

- Marnujemy dużo i praktycznie większości z nas zdarza się czegoś nie spożytkować i wyrzucić do kosza, co nie oznacza że chętnie o tym mówimy. To ile Polaków marnuje żywność, a to ile osób się do tego przyznaje to dwie różne kwestie. Cieszy nas, że konsumenci coraz odważniej i bardziej świadomie potrafią określić swoje postawy. To tworzy grunt do rozmów z nimi na temat skutków marnowania i większej otwartości z ich strony na zmianę” – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Według jedynych dostępnych na ten moment badań sprzed 12 lat, w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności, włączając w to straty po stronie konsumentów, dystrybutorów oraz producentów i rolników. Według szacunków Banków Żywności obecnie za około połowę marnowanej ogólnie żywności w Polsce odpowiadają konsumenci indywidualni, podobnie jak w całej Unii Europejskiej (53%). By jednak móc to poprzeć danymi, Federacja Polskich Banków jest liderem w projekcie badawczym PROM, który w ciągu dwóch lat ma dostarczyć realnych danych, dotyczących ilości żywności marnowanej na każdym etapie od momentu jej powstania, poprzez dystrybucję, aż po konsumpcję. Dzięki temu będzie możliwe wypracowanie bardziej precyzyjnych narzędzi monitoringu, ale również rozwiązań przeciwdziałąjących marnowaniu.

Po stronie konsumentów wg raportu „Nie marnuj jedzenia 2018” wciąż najczęstszym powodem wyrzucania pozostaje przegapianie terminu przydatności (29%), ale też za duże zakupy (20%) oraz zbyt duże porcje (15%)

Według eksperta dr Tomasza Sobierajskiego, który gościł w panelu dyskusyjnym na konferencji, to że kupujemy za dużo bierze się z dobrobytu, rozleniwienia oraz braków wyrzutów sumienia kiedy wyrzucamy jedzenie.

- Przyjęło się uważać, że marnowanie żywności ma swoje podłoże w czasach PRL-u w których zawsze brakowało produktów, dlatego teraz kupujemy na zapas. Po 30 latach od upadku komunizmu trudno obronić tę tezę. W moim odczuciu jest to łatwa wymówka na działania charakterystyczne dla gospodarki nadmiarupodkreśla dr Tomasz Sobierajski, socjolog
i metodolog.

Marnotrawstwo żywności to problem krajów wysokorozwiniętych. W Polsce na jednego Polaka przypada średnio 235 kg żywności zmarnowanej w ciągu roku. Dla porównania w krajach Afryki Subsaharyjskiej wskaźnik ten wynosi ok 6-11 kg.

- Musimy zacząć wszyscy jednym głosem mówić o tym, że kiedy wyrzucasz np. bułkę z serem to nie jest tylko twoja sprawa, ale sprawa nas wszystkich. Abyś tę bułkę mógł mieć, ktoś ją musiał wyprodukować, dowieźć do sklepu, zużyto do tego surowce takie jak woda, energia
i paliwo. A to już jest ogromny koszt dla przyrody, który płacimy my wszyscy, żyjąc na jednej wspólnej planecie.
Indywidualne działania każdego z nas robią realną różnicę kiedy się je zsumuje. Zostawmy następnym pokoleniom, świat nie gorszy niż ten, w którym żyjemy – apeluje Dorota Jezierska, Wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Konieczności edukacji w zakresie ekologicznych skutków marnowania żywności podkreślały również uczestniczące w spotkaniu Barbara Kłopotek z Ministerstwa Środowiska, jak również Karolina Malinowska z Instytutu Badań Edukacyjnych. Jako odpowiedź na tę potrzebę Federacja Polskich Banków Żywności zainaugurowała na konferencji społeczny projekt edukacyjny „EkoMisja Nie Marnuję”, którego jednym z elementów jest kampania pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę.” Projekt też powstał ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Szukając rozwiązań na to jak przekonywać Polaków do niemarnowania, swój głos na konferencji zabrała również przedstawicielka firmy LIDL Polska, partnera strategicznego obchodów Światowego Dnia Żywności. Aleksandra Robaszkiewicz podkreślała, że edukacja ekologiczna oraz dialog z konsumentami na temat niemarnowania żywności to silny
i strategiczny element odpowiedzialności społecznej firmy.

W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Ich misją jest edukowanie Polaków odnośnie możliwości zagospodarowania i wykorzystania produktów najczęściej marnowanych.

Według badań Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%), owoce (46%), wędliny (45%)
i warzywa (37%).
Na spotkaniu, w trakcie live cookingu, eksperci kulinarni: Sylwia Majcher, Daria Ładocha, Tomasz Królikowski oraz Jagna Niedzielska zaprezentowali jak można kreatywnie wykorzystywać, to co nam zostanie, zamiast marnować. Spotkanie odbyło się w Hali Gwardii, miejscu ważnym na mapie Warszawy, wspierającym wszelkie inicjatywy dążące do ograniczenia marnowania żywności, a poprowadziła je Agnieszka Cegielska, której temat szacunku do żywności jest niezwykle bliski.

Z okazji Światowego Dnia Żywności, 23 Banki Żywności zorganizowały 73 wydarzenia w całej Polsce, z myślą zarówno o dorosłych jak i o dzieciach , aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.

Więcej informacji na stronie www.niemarnuje.bankizywnosci.pl

Dodatkowo TUTAJ znajdą Państwo do ściągnięcia Przewodnik do Raportu 2018 wraz z komentarzami ekspertów oraz przepisami na potrawy, których można było dzisiaj skosztować w duchu zerowaste i które przygotowali eksperci kulinarni.


Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od ponad 20 lat istnienia, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzeszonych w Federacji 31 Banków Żywności specjalizuje się w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych. Organizacje są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy rodzaj żywności, nawet z krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i wymagające warunków chłodniczych, spełniając przy tym wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Banki Żywności dzięki codziennym działaniom na masową skalę, pozyskują średnio 80 000 ton jedzenia rocznie (dane z ostatnich 5 lat), które dystrybuują do ponad 1 600 000 najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem 3500 organizacji pomocowych i instytucji społecznych. Żywność pochodzi m.in. od producentów, rolników, sieci handlowych i ze zbiórek żywności. Duża część produktów jest dystrybuowana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Organizacja aktywnie działa również na rzecz niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania poprzez edukację skierowaną do różnych grup społecznych, w tym kampanii społecznych i warsztatów. Banki Żywności w ciągu ostatniego roku przeprowadziły około 5.000 szkoleń i warsztatów.

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko