mobile

Niższy czynsz w lokalach użytkowych do końca stanu epidemii

Przedsiębiorcy nadal mogą korzystać z pomocy Warszawy w zakresie obniżki czynszu w lokalach użytkowych. Pozwala na to uchwała Rady m. st. Warszawy, która wydłuża okres niższego czynszu do zakończenia stanu epidemii Covid-19.

inf.prasowa
Niższy czynsz w lokalach użytkowych do końca stanu epidemii

Dotychczasowy mechanizm jednokrotnego obniżenia czynszu okazał się niewystarczający. Można było uzyskać bonifikatę z powodu pogorszenia sytuacji finansowej najemcy z ważnych przyczyn losowych i to przez maksymalnie 3 miesiące w okresie 5 lat. Wcześniej obowiązujące rozwiązania prawne nie uwzględniały sytuacji nadzwyczajnych, jak pojawienie się zagrożenia typu koronawirus SARS-CoV-2. Przedsiębiorca, który korzystał z takiej obniżki czynszu „pozbawiał się” tej możliwości przez kolejne 5 lat. Od 17 lipca br. to się zmieniło.

 

Uchwała Rady m.st. Warszawy nr XXXI/909/2020 zmienia zasady najmu lokali użytkowych. Rozszerzona zostaje możliwość udzielenia wsparcia najemcom miejskich lokali użytkowych poprzez okresowe obniżki czynszu, w przypadku wystąpienia epidemii lub innego zagrożenia. Taką obniżkę, będzie można zastosować, kiedy spadek dochodów najemców lub konieczność całkowitego zamknięcia lokalu, nastąpi z powodu ograniczeń, nakazów lub zakazów wprowadzonych przepisami rozporządzenia Ministra lub Rady Ministrów. Okres obniżki przedłużony jest o 30 dni od dnia zniesienia ograniczeń, nakazów lub zakazów, ze względu na to, że w pierwszym miesiącu kondycja finansowa najemcy nie wróci jeszcze do normy, a płatności wnoszone są za dany miesiąc z góry. Ograniczenie stosowania tych zwolnień jednorazowo na 5 lat nie będzie miał zastosowania. Ci którzy złożyli już taki wniosek wiosną, nie muszą go składać ponownie.

 

Jak skorzystać z obniżki czynszu po raz pierwszy?

  • Jeśli do tej pory nie korzystano z obniżek czynszu z powodu pogorszenia się sytuacji finansowej w związku z wprowadzeniem stanu epidemii, a sytuacja finansowa uległa pogorszeniu, można wystąpić o wsparcie.
  • Wówczas należy przygotować wniosek o obniżkę i wysłać go do jednostki miasta, w której zawarło się umowę najmu (wniosek może zostać przesłany mailowo).Do wniosku powinny zostać dokumenty finansowo-księgowe potwierdzające spadek obrotów w kolejnych okresach rozliczeniowych. 

Jak skorzystać z kontynuacji obniżki czynszu?

  • Jeśli otrzymaliście Państwo obniżkę czynszu z powodu pogorszenia się sytuacji finansowej w związku z wprowadzeniem stanu epidemii, nie musicie składać kolejnych wniosków o obniżkę.
  • Prosimy Państwa o przesyłanie, tak jak do tej pory, dokumentów finansowo-księgowych potwierdzających spadek obrotów w kolejnych okresach rozliczeniowych.
  • Jeśli w związku z obowiązującymi ograniczeniami, nakazami lub zakazami zamknęli Państwo lokale i jeszcze ponownie ich nie uruchomili, prosimy o przesyłanie informacji do jednostki miasta z potwierdzeniem tego faktu na koniec każdego miesiąca.

Obniżka czynszu do kosztów utrzymania lokalu obowiązuje wyłącznie wtedy, gdy lokal pozostaje zamknięty. Jeśli wznowią Państwo działalność w lokalu, prosimy o przesyłanie dokumentów finansowo-księgowych, które potwierdzą spadek obrotów w kolejnych okresach rozliczeniowych. Obniżka czynszu będzie udzielona proporcjonalnie do udokumentowanego spadku obrotów.
 
Granicę dopuszczalnych obniżek czynszu wyznacza suma wydatków obciążających wynajmującego wynikających z utrzymania lokalu. Składają się na nią: koszty eksploatacyjne wynajmującego, opłaty eksploatacyjne, opłaty na fundusz remontowy ponoszone na rzecz wspólnoty mieszkaniowej, koszty konserwacji i remontów oraz inne opłaty niezależne od wynajmującego.

Od marca, z takiej formy pomocy skorzystało dotychczas ponad 3400 warszawskich przedsiębiorców na łączną kwotę 27,5 mln zł.

 

 

 

Źródło: UM Warszawa

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda