mobile
REKLAMA

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym na rukoli

Warto poznać jedną z kulinarnych pereł Polskich lasów jaką jest pieprznik jadalny, czyli kurka. Grzyb niezwykle ceniony w kuchni  ze względu na niepowtarzalny aromat i smak. Dzisiaj podzielę się moim pomysłem na polędwiczki z kurkami.  

 

TAGI
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym na rukoli

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
250 gram kurek
250 gram brokuł
szklanka bulionu
pół szklanki śmietany 18%
pół szklanki białego wytrawnego wina
dwie garści rukoli
olej
oliwa z oliwek
masło
pieprz (najlepiej grubo i świeżo mielony)
sól

 

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w poprzek włókien pod lekkim skosem na 2 cm plastry. Następnie każdy plaster dociskamy dłonią do deski lekko go spłaszczając. Ja układam wszystkie plastry na desce i delikatnie dociskam wałkiem do ciasta. Wtedy wszystkie są równej grubości.  Następnie posypujemy pieprzem (świeżo i grubo mielonym). I zostawiamy na 15-20 minut. W tym czasie czyścimy kurki. Grzybów nie należy myć. Czyścimy je pędzelkiem. Zabrudzone końcówki korzenia odcinamy. Mniejsze kurki zostawiamy w całości, większe przecinamy na pół. Brokuł dzielimy na różyczki i zalewamy lekko osolonym wrzątkiem. Zostawiamy pod przykryciem. Rukolę skrapiamy dość obficie oliwą.

Na patelni z rozgrzanym masłem smażymy kurki. Kurki solimy do smaku. Smażymy przez 5-6 minut i zdejmujemy kurki z patelni. Na patelnię wlewamy bulion i wino i na dość mocnym ogniu redukujemy ilość oraz pozwalamy ulotnić się procentom z wina. Tutaj dodam, ze bulion oczywiście powinien być prawdziwym wywarem. Dlatego zawsze gdy ugotuje rosół staram się zamrozić kilka porcji na takie okazje. Niemniej jeśli takowego nie posiadamy można oczywiście użyć bulionu z kostki lub proszku.

W tym czasie na drugiej patelni z rozgrzanym olejem układamy polędwiczki i smażymy przez minutę na dość mocnym ogniu z każdej strony, następnie ogień zmniejszamy i smażymy jeszcze po 2-3 minuty z każdej strony. Warto jedną polędwiczkę przekroić. Powinna być miękka, lekko różowa i wilgotna. Absolutnie nie wolno polędwiczki przesmażyć gdyż będzie twarda. Na patelnię z sosem bulionowo – winnym wracają kurki oraz dodajemy śmietanę. Mieszamy aż wytworzy się jednolity sos.

Na talerzu układamy warstwę rukoli. Na niej kładziemy polędwiczki na których układamy kurki i polewamy sosem. Przyozdabiamy różyczkami brokuła. Podawać można z kaszą, ryżem a nawet ziemniakami lub makaronem. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. Ja preferuje trochę zapomniany i na pewno niedoceniany pęczak ze względu na wspaniały smak i wartości odżywcze wynikające m. in z faktu, że jest kaszą najmniej przetwarzaną.

Smacznego

Robert Stolarek

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda