mobile

Polska kuchnia na Saskiej Kępie

Restauracja Pastelowa, serwująca tradycyjne polskie dania, istnieje na Saskiej Kępie od dwóch lat, i jest w tej części miasta swoistym fenomenem. Poza rodzajem kuchni, preferowanej przez lokal, restaurację wyróżniają również „widełki cenowe” dań w menu. Na Saskiej Kępie wcale nie musi być drogo! 

Redakcja
TAGI
Polska kuchnia na Saskiej Kępie

Po pierwsze jakość
W karcie dań restauracji są pewne pozycje stałe, ale właściciele hołdują zasadzie, że menu powinno być codziennie inne. Chodzi o to, by jedzenie przygotowywane było z zawsze świeżych produktów. Właściciele restauracji zaopatrują się u stałych, sprawdzonych dostawców z Płocka, co zapewnia wysoką jakość produktów. Takie menu ma jeszcze jedną zaletę - goście codziennie są zaskakiwani nowymi daniami. 

Co w znajdziemy w karcie?
Na śniadanie możemy zjeść świeży twaróg, jajecznicę z jajek od płockiego gospodarza, bądź omlet z konfiturami domowej roboty. Na obiad Pastelowa poleca oczywiście pierogi; ruskie, z mięsem, z kapustą, natomiast w sezonie wakacyjnym z jagodami i truskawkami. Właściciele restauracji podkreślają, że ogromną popularnością cieszą się takie dania jak placek po zbójnicku i tradycyjne kotlety mielone. Dlaczego tak popularna jest ta ostatnia pozycja? Ponieważ w Pastelowej świeże mięso jest mielone na miejscu, co sprawia, że kotlety z Saskiej Kępy są wyśmienite! Latem, niezmiernym zainteresowaniem cieszy się chłodnik w dwóch wydaniach: ogórkowo-miętowy i tradycyjny. Latem na deser dostaniemy ciasta z sezonowymi owocami, zaś zimą sernik, makowiec, lub tradycyjne ciastka owsiane.
    Restauracja Pastelowa prowadzi kuchnię z domowym, polskim jedzeniem, w związku z tym popularną usługą jest katering okazjonalny. Panie domu coraz częściej, gdy przeliczają ile zajęłoby im przygotowanie świątecznych posiłków, decydują się dopłacić dosłownie kilka złotych i zamówić zestaw dań w restauracji. 
    Polskiemu, tradycyjnemu jedzeniu musi towarzyszyć również odpowiednia atmosfera.  Swojskiemu klimatowi sprzyjają dostępne w restauracji domowe przetwory. Możemy dostać weki własnej roboty; pyszne dżemy i konfitury z malin, truskawek, rabarbaru, czy śliwek oraz skosztować marynowanych grzybków i ogórków.

Restauracja Pastelowa
ul. Meksykańska 3
03-948 Warszawa
tel. 508 408 452 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko