mobile

Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja podpowiadamy, jak dzięki 4 aktywnościom stać się jej częścią.

inf. pras.
TAGI
Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

W naszym kraju nie brakuje miłośników gotowania, a także dobrego jedzenia. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, a także chcemy się zdrowo odżywiać. Poznawanie najróżniejszych zakątków świata poprzez potrawy, a także ogromna satysfakcja, gdy danie smakuje gościom, to tylko niektóre powody, dla których Polacy lubią gotować. Nie każdy jednak posiada odpowiednie umiejętności, dzięki którym potrawa zachwyca wyglądem i smakiem. Laikom podpowiadamy, skąd czerpać wiedzę na temat gotowania i gdzie szukać inspiracji.
Czerp wiedzę z programów o gotowaniu
Programy kulinarne opanowały polskie stacje telewizyjne. Najlepsi kucharze z Polski, jak i z zagranicy, a także znani i lubiani krok po kroku przedstawiają, w jaki sposób można stworzyć danie, które zachwyci bliskich. Przybliżają widzom kuchnię regionalną, śródziemnomorską, a niekiedy orientalną. Prowadzący gotują w studio, w plenerze, przemierzają dziesiątki kilometrów, aby przygotować potrawę ze składników, których nie można otrzymać w kraju. Opowiadają o zwyczajach, kulturze, ciekawych produktach, a niekiedy o historii danego kraju. Uczą Polaków gotować, a także pokazują, że gotowanie może być przyjemne i sprawia wiele radości.
Czytaj blogi kulinarne
Blogi kulinarne opanowały internet. Znajdziemy w nich nie tylko pomysły na ciekawe dania, ale także sposoby na ich przyrządzenie. Autorzy dzielą się swoja pasją do gotowania i inspirują do przygotowywania oryginalnych potraw. – Blogi prowadzą ludzie, którzy często rezygnują z pracy, aby w pełni oddać się zajęciom, w którym mogą się spełniać i które sprawiają im radość. Gotują z największymi polskimi kucharzami, a także angażują się w wydarzenia poświęcone gotowaniu. Chętnie testują sprzęty kuchenne, dzięki czemu można być na bieżąco z rynkowymi nowościami – tłumaczy Borys Baran, współzałożyciel firmy JustChopped.
Inspiruj się uczestnikami reality show
Programów o gotowaniu typu reality show w Polsce nie brakuje. Uczestnicy biorący udział w tego typu programach, walczą o zdobycie pierwszego miejsca i tytuł mistrza. Młodzi kucharze, często amatorzy zmagają się nie tylko z czasem, ale także z składnikami, których nie znają  oraz dużą konkurencją. Dokładają wszelkich starań, aby ich danie było perfekcyjne, zachwyciło jury i pozwoliło przejść do kolejnego etapu. Bez względu na formułę programu oraz to, czy uczestnicy rywalizują w pojedynkę lub grupowo, wydarzeniu towarzyszą wielkie emocje. Odznaczają się kreatywnością, odwagą, jak również brakiem ograniczeń, dlatego warto brać z nich przykład tworząc własne potrawy.
Bądź otwarty na nowe rozwiązania
Warto również być otwartym na ciekawe rozwiązania, takie jak np. coraz popularniejsze w Polsce zestawy do samodzielnego przygotowania dań, które w USA i Niemczech robią zawrotną karierę. – W zestawie otrzymujemy  świeże, dokładnie odmierzone składniki wraz z przepisem na konkretne danie. Otrzymane produkty wystarczy pokroić i połączyć zgodnie z otrzymanym przepisem. Takie zestawy wyręczają z robienia zakupów i stania w długich kolejkach. Idealnie więc wpisują się w oczekiwania konsumentów związane z dzisiejszym, dość szybkim tempem życia – tłumaczy Borys Baran z JustChopped. Zestawy pozwolą na przygotowanie oryginalnej potrawy bez robienia zakupów, a także szukania przepisów w internecie.
Kulinarna rewolucja trwa w najlepsze i… każdy może do niej dołączyć. Na co więc czekasz?

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko