mobile
REKLAMA

Sałatka z grillowanej cukinii i sera greckiego Halloumi

Grill kojarzy się z karkówką i piwem a może być przecież zdrowo i smacznie. 

Agata Mościcka
TAGI
Sałatka z grillowanej cukinii i sera greckiego Halloumi

Zrobiło się w końcu słonecznie i w sklepach zaroiło się od amatorów grilla. Gdyby zajrzeć do ich koszyków sklepowych, to w każdym obowiązkowo znajdziemy kilogramy różnorodnych kiełbas i oczywiście karkówkę oraz naturalnie piwo. Czy to z braku wyobraźni czy też może z przyzwyczajenia grill, który na świecie jest urządzeniem do przyrządzania zdrowych posiłków pod chmurką, u nas niestety jest zawsze zawalony tłuszczem. Oprócz wchłanianych ogromnych ilości tego niezdrowego składnika w grillowanych mięsach i kiełbasach, amatorzy posiłków na świeżym powietrzu, zatruwają je dymem z palącego się tłuszczu. Wystarczy jednak trochę inicjatywy i można raczyć się również zdrowymi potrawami przyrządzanymi na grillu.
Sezon letni obfituje w świeże i młode warzywa, dlatego warto je wykorzystać przygotowując wspaniałą sałatkę z cukinii i sera greckiego Halloumi.
Cukinia to warzywo, które doskonale się sprawdza na grillu. Najlepsza jest młoda cukinia. Łagodna w smaku i niezwykle delikatna jest lekkostrawnym warzywem docenianym z racji swoich wartości dietetycznych i prozdrowotnych. W swoim składzie zawiera duże ilości cennego dla serca potasu, żelaza dla odporności oraz magnezu dla pracy mózgu oraz całą kolekcję witamin, takich jak A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, ma właściwości odkwaszające organizm oraz usprawnia trawienie. Cukinia wspomaga odchudzanie i jest niskokaloryczna.
Kolejnym składnikiem, jaki będzie potrzebny do wykonania zdrowego dania z grilla jest grecki a ściślej cypryjski ser Halloumi. Powstaje na bazie mleka owczego, krowiego z dodatkiem mleka koziego, więc jest produktem niezwykle wartościowym i zdrowym. Ma zwartą konsystencję i wspaniale nadaje się zarówno do grillowania jak i smażenia. Cypryjczycy zajadają się serem Halloumi przez cały rok, spożywając go w tym czasie w ilości nawet 8 kg na osobę. Ser zawiera dużo cennego białka. 
Następny składnik to pestki granatu. Wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne tego owocu są powszechnie znane. Już w Starożytności doceniano jego wartość pro zdrowotną a współcześnie aż 200 przeprowadzonych badań naukowych udowodniło jego wyjątkowy skład, który jest bezcenny dla zdrowia człowieka. To źródło łatwo przyswajalnych polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami, wychwytującymi wolne rodniki w organizmie człowieka.
Równie zdrowym dodatkiem do sałatki są zielone, świeże listki aromatycznej mięty ułatwiające trawienie oraz oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Do wykonania porcji sałatki dla 4 osób potrzebujemy:
3-4 niedużych cukinii,
1 opakowanie serka Halloumi,
1 dojrzały granat,
garść zielonych listków mięty,
oliwę z oliwek extra virgin,
sól (najlepiej himalajską)  i pieprz do smaku.
Umytą cukinię kroimy w nieco grubsze talarki, najlepiej po skosie. Polewamy ją delikatnie oliwą i kładziemy na krótko na grill, obracając co chwilę, by się nie spaliła. Ser Halloumi kroimy w podobny sposób i również lekko skrapiamy oliwą. Smażymy z obu stron na grillu, aż do powstania na nim rumianych pasków. Grillowaną cukinię i ser kładziemy na złożonych kilku warstwach ręcznika papierowego, by odsączyć nadmiar tłuszczu a następnie układamy, na przemian, na półmisku. Posypujemy po wierzchu ziarenkami granatu, ozdabiamy zielonym liśćmi mięty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak piękne danie kusi nie tylko wyśmienitym smakiem, ale również śródziemnomorskimi kolorami i będzie doskonałą odmianą na przyjęciu przy grillu.

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko