mobile

Sycylijski weekend w Hali Gwardii

Konfitury z cytrusów, ciasta wielkanocne, makarony, sery Taleggio i aromatyczna kawa. Kulinarna wytworność, pyszności i nowości. Dzisiaj ostatni dzień święta smakoszy włoskiego jedzenia.

Anna Tomasik
Sycylijski weekend w Hali Gwardii

Stojący na Placu Żelaznej Bramy 1 okazały budynek z czerwonej cegły powstał w latach 1899-1902 XX wieku  i był swego czasu jednym z największych obiektów handlowych w Warszawie. Po II wojnie światowej przechodził różne zawirowania dziejowe. Mieściła się tutaj tymczasowa zajezdnia autobusowa, a potem centrum polskiego boksu. Mowa o Hala Gwardii, zlokalizowanej po sąsiedzku z Halą Mirowską. Dzisiaj znowu tętni życiem. I to właśnie tutaj odbywają się co jakiś czas tzw. sycylijskie weekendy. Targ różności i pyszności, który przyciąga smakoszy kuchni włoskiej, na trwałe wpisał się w pejzaż najważniejszych wydarzeń kulinarnych..

–  Kupiłam oliwę z pierwszego tłoczenia. Wprawdzie różne oliwy dostępne są i w sklepach, ale zdecydowanie wolę tutaj kupować, bo mam pewność, że to produkt oryginalny. No i kupiłam moje ulubione ciasto drożdżowe z migdałami, bez którego nie wyobrażam już sobie świąt Wielkanocnych  – mówi pani Jagoda, która na targ sycylijskich wyrobów przyjechała aż z Ursynowa. 

Oczopląsu można dostać od bajecznie kolorowego stoiska, uginającego się od ilości oferowanych produktów. Można kupić dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia, przetwory warzywne w różnych odsłonach smakowych, popularne sosy pomidorowe i gotowe sosy do makaronu. Jest też suszona papryczka peperoni oraz duży wybór serów. Na koneserów smaków bardziej słodkich czekają konfitury z cytrusów i dżemy z opuncji. Jest też moja ulubiona galaretka z winem Marsala, którą wykorzystuję jako dodatek do truskawek, pomarańczy, pieczonych gruszek oraz sera koziego i pleśniowego. Mój wzrok przykuwa mix makaronów począwszy od tradycyjnego spaghetti, kolanka i muszelki, a kończąc na makaronie z ciecierzycy. Bezapelacyjnie najpopularniejszym produktem wśród kupujących jest makaron z tzw. trafilata al bronzo, który przygotowuje się w specjalnych maszynach z brązu, dzięki którym na powierzchni ciasta powstają małe rowki, ułatwiające przyklejanie się sosu.

Na wielkanocnym stole z pewnością nie może zabraknąć drożdżowych ciast o smaku migdałowym, pistacjowym czy też z kremem i polewą z czekolady z Modica, która zawiera aż 90% kakao.

Targ produktów sycylijskich trwa jeszcze dzisiaj w godzinach 9.00 – 17.00. A zatem, przybywajcie do Hali Gwardii!

 

Tekst / zdjęcia: Anna Tomasik

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda