mobile
REKLAMA

Wielkanocny klasyk - sernik

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To czas, by zaplanować świąteczne menu. Klasyczne ciasto z sera twarogowego z dodatkiem polewy czekoladowej powinno smakować każdemu

Redakcja
Wielkanocny klasyk - sernik

PRZEPIS NA SERNIK

Przygotowanie: 45 min  
Składniki na 12 porcji:

Na ciasto:

30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1–2 łyżki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Na masę:

1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
20 dag cukru
1 budyń waniliowy
4 jajka
pół litra śmietany kremówki
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
fiolka aromatu waniliowego

Do dekoracji:

polewa z ciemnej/białej czekolady

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim prostokątną formę. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Ser zmiksuj z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem oraz skórką cytrynową i aromatem waniliowym. Białka oraz kremówkę ubij na sztywno (oddzielnie). Dodaj do sera. Delikatnie wymieszaj.

Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz około 2 godzin w temp. 160 stopni. Jeśli zbyt silnie zacznie się rumienić, przykryj folią błyszczącą stroną do środka. Ostudź w piekarniku.

Po ostudzeniu polej ciemną polewą czekoladową.

 

Przepis: http://polki.pl/wielkanoc/przepisy-kulinarne,sernik-wielkanocny-na-kruchym-spodzie-przepis,10028467,artykul.html
Zdjęcie: https://pixabay.com/pl/sernik-czekolada-sweet-yummy-608963/

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko