mobile
REKLAMA

Zupy - zdrowe, pyszne, proste!

Zupa jest zawsze świetnym pomysłem na przygotowanie smacznego posiłku. Ta o konsystencji kremu szybko zaspokoi głód. Sprawdź dwa przepisy na kremowe zupy: warzywną z pieczonego kalafiora lub grzybową z kurek!

Redakcja
Zupy - zdrowe, pyszne, proste!

Zupa krem z kurek

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 300 g świeżych kurek
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma

Przygotowanie: Kurki oczyścić. Większe z nich przekroić na pół. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany i zmiażdżony czosnek. Dodać kurki oraz ziemniaki. Smażyć 5-7 minut. Dolać do garnka wodę. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Zmiksować zupę blenderem.

 

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Składniki:

  • średnia główka kalafiora
  • ok. 1 l wywaru warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skroplić oliwą z oliwek i posypać solą. Dodać kilka gałązek świeżego tymianku i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Przygotować wywar warzywny. Upieczony kalafior przełożyć do garnka, dolać wcześniej przygotowany wywar, gotować ok. 10 min. Usunąć gałązki tymianku i wszystko zmiksować do otrzymania konsystencji jednolitego kremu.

 

Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW  http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko