mobile
REKLAMA

[C.D.]Drugie śniadanie, o nudzie nie ma mowy - kolejne przepisy

Dziś publikujemy kolejną porcję przepisów na drugie śniadania. Dietetyk Agnieszka Bandura przygotowała kolorowe, smaczne i zdrowe propozycje

Redakcja/ Agnieszka Bandura
[C.D.]Drugie śniadanie, o nudzie nie ma mowy - kolejne przepisy

BANANOWO-MARCHEWKOWE PLACUSZKI

Składniki

Banan - 60 g (0.5 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)

Mąka kukurydziana - 50 g (5 x Łyżka)

Marchew - 45 g (1 x Sztuka)

Jogurt naturalny (1,5% tł.) - 40 g (2 x Łyżka)

Masło orzechowe - 10 g (0.7 x Łyżeczka)

Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka)

Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.

2. Rozgnieć widelcem banana i wymieszaj z jogurtem, mąką, marchewką, proszkiem do pieczenia. 3. Placuszki smaż na nieprzywierającej patelni. 4. Podaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i masłem orzechowym.

ORZECHOWY KOKTAJL BANANOWY

Składniki

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 150 g (0.6 x Szklanka)

Banan - 120 g (1 x Sztuka)

Jogurt typu islandzkiego Skyr - 75 g (0.5 x Opakowanie)

Masło orzechowe - 15 g (1 x Łyżeczka)

Płatki jaglane - 10 g (1 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 5 minut

1. Wszystkie składniki zblenduj na koktajl.

BATONY MARCHEWKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

Jabłko - 300 g (2 x Sztuka) Marche

w - 135 g (3 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Olej kokosowy (stały) - 40 g (2 x Łyżka)

Sezam, nasiona - 20 g (2 x Łyżka)

Migdały w płatkach - 20 g (2 x Łyżka)

Jagody goji (suszone) - 16 g (2 x Łyżka) Otręby owsiane - 14 g (2 x Łyżka)

Wiórki kokosowe - 12 g (2 x Łyżka)

Len, nasiona - 10 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

1. Zetrzyj na tarce jabłko i marchew. Zmiel siemię lniane, roztop olej.

2. Rozmieszaj widelcem jajko i dodaj składniki. Odstaw na 30 minut.

3. Zagrzej piekarnik do 180 stopni.

4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przełóż "ciasto" na batony i ugnieć.

5. Piecz ok 40 minut cały czas pilnując ciasta.

6. Podziel na 6 batoników.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki

Agnieszka Bandura

Specjalista dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki. Biochemik. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego.  Współautor Standardów żywienia dzieci chorych Pediatrii Praktycznej. Prowadzi indywidualne poradnictwo żywieniowe Dieta Misja Możliwa w którym pomaga całym rodzinom zmieniać nawyki żywieniowe.  

 

fot. pixabay

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda