[C.D.]Drugie śniadanie, o nudzie nie ma mowy - kolejne przepisy
Dziś publikujemy kolejną porcję przepisów na drugie śniadania. Dietetyk Agnieszka Bandura przygotowała kolorowe, smaczne i zdrowe propozycje
BANANOWO-MARCHEWKOWE PLACUSZKI
Składniki
Banan - 60 g (0.5 x Sztuka)
Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
Mąka kukurydziana - 50 g (5 x Łyżka)
Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
Jogurt naturalny (1,5% tł.) - 40 g (2 x Łyżka)
Masło orzechowe - 10 g (0.7 x Łyżeczka)
Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka)
Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 20 minut
1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
2. Rozgnieć widelcem banana i wymieszaj z jogurtem, mąką, marchewką, proszkiem do pieczenia. 3. Placuszki smaż na nieprzywierającej patelni. 4. Podaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i masłem orzechowym.
ORZECHOWY KOKTAJL BANANOWY
Składniki
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 150 g (0.6 x Szklanka)
Banan - 120 g (1 x Sztuka)
Jogurt typu islandzkiego Skyr - 75 g (0.5 x Opakowanie)
Masło orzechowe - 15 g (1 x Łyżeczka)
Płatki jaglane - 10 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 5 minut
1. Wszystkie składniki zblenduj na koktajl.
BATONY MARCHEWKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Jabłko - 300 g (2 x Sztuka) Marche
w - 135 g (3 x Sztuka)
Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
Olej kokosowy (stały) - 40 g (2 x Łyżka)
Sezam, nasiona - 20 g (2 x Łyżka)
Migdały w płatkach - 20 g (2 x Łyżka)
Jagody goji (suszone) - 16 g (2 x Łyżka) Otręby owsiane - 14 g (2 x Łyżka)
Wiórki kokosowe - 12 g (2 x Łyżka)
Len, nasiona - 10 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 20 minut
1. Zetrzyj na tarce jabłko i marchew. Zmiel siemię lniane, roztop olej.
2. Rozmieszaj widelcem jajko i dodaj składniki. Odstaw na 30 minut.
3. Zagrzej piekarnik do 180 stopni.
4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przełóż "ciasto" na batony i ugnieć.
5. Piecz ok 40 minut cały czas pilnując ciasta.
6. Podziel na 6 batoników.
Na 1 porcję przypadają 2 sztuki
Agnieszka Bandura
Specjalista dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki. Biochemik. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego. Współautor Standardów żywienia dzieci chorych Pediatrii Praktycznej. Prowadzi indywidualne poradnictwo żywieniowe Dieta Misja Możliwa w którym pomaga całym rodzinom zmieniać nawyki żywieniowe.
fot. pixabay