Cytrynowy chlebek z cukinii z makiem
Tak prosty, że z przepisem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Tak pyszny, że gdy pierwsza blaszka zniknie popędzicie do sklepu po składniki na następną porcję ciasta. Jest pyszny. Delikatnie cytrynowy, wilgotny i lekki. A mak przyjemnie chrupie pod zębami. Chlebek z cukinii - ciasto, które zrobisz w 15 minut.
Nie musisz być cukiernikiem, nie musisz mieć w domu wymyślnych kuchennych sprzętów. Nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy spora łyżka albo rózga kuchenna i dwie miski. To ciasto, które możesz przygotować wspólnie z dziećmi - receptura jest dziecinnie prosta a zabawa - gwarantowana.
Królową tego ciasta jest… cukinia. Dobrze widzicie. Dzięki niej chlebek jest lekki i wilgotny jednocześnie. I bardziej przyjazny dla naszej talii niż klasyczne słodkie wypieki. I nie, smak cukinii w cieście nie jest wyczuwalny. Gołym okiem widać jednak żywy żółty i zielony kolor. I drobne ziarenka maku, które nadają ciastu charakteru.
W cieście dominuje cytrusowy aromat, jest świeże i orzeźwiające. Idealne na śniadanie, na piknik, w podróż albo do pudełka, które zabierzesz ze sobą do pracy. Ze szklaną mleka? Dlaczego nie. Albo posmarowane kremowym serkiem. Poezja... I – nie wiem, czy wspomniałam – jest banalnie proste.
Proste jak chlebek z cukinii
Dlaczego dwie miski? W jednej mieszamy mokre składniki i cukier. W drugiej – składniki suche. Zawartość drugiej miski stopniowo mieszamy z mokrymi składnikami. Wystarczy dosłownie kilka ruchów łyżką, tak, by w cieście nie pozostały suche grudki mąki. Potem dodajemy startą na tarce cukinię. Jeśli jest bardzo wodnista - odciśnij ją lekko. Ostatni składnik to mak. Proste, prawda?
Jeszcze lukier. Możesz posypać gotowe ciasto cukrem pudrem ale warto zaszaleć i skusić się na cytrynowy lukier. Sam chlebek jest niezbyt słodki więc lukier fajnie go uzupełni.
PS. Jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję cukinii koniecznie wypróbuj przepis na pasztet z cukinii.
Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwować na Instagramie profil @plateby.kate
Smacznego!
Składniki
-
2 jajka
-
110 g oleju roślinnego
-
1 cytryna
-
250 g cukru
-
1 I 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki soli
-
315 g mąki uniwersalnej
-
3 łyżki maku
-
400 g cukinii startej na grubych oczkach
LUKIER
-
80 g cukru pudru
-
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
-
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Formę keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Cytrynę wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw. Z cytryny wyciśnij sok.
-
W dużej misce wymieszaj jajka, olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier, aż dobrze się połączą.
-
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki dodawaj partiami do mokrych. Mieszaj tylko do połączenia. Dodaj cukinię, mak i wymieszaj.
-
Wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez około 65 -70 minut, aż wyrośnie, na wierzchu zarumieni się, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozwól chlebowi ostygnąć w foremce przez około 10 minut. Potem wyjmij z formy i wystudź na kratce.
LUKIER CYTRYNOWY
Cukier puder wsyp do małej miseczki, Stopniowo dodawaj sok z cytryny cały czas mieszając. W razie potrzeby dodaj więcej soku lub dodaj cukru, tak, by glazura była lejąca ale pozostała biała. Wylej na wystudzony chlebek i odstaw by lukier stwardniał.
Fot. Katarzyna Nowicka