mobile
REKLAMA

Dlaczego warto spróbować sushi i czym wyróżnia się na tle innych dań?

Sushi jest bez wątpienia jedną z tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Niejednej osobie po usłyszeniu tego słowa, na myśl przychodzi wyłącznie surowa ryba. Nie jest to jednak do końca prawda, choć taki składnik również znajdziemy w menu.

Artykuł sponsorowany
Dlaczego warto spróbować sushi i czym wyróżnia się na tle innych dań?

Odnośnie historii, różne źródła podają sprzeczne informacje. Sushi w formie, którą znamy obecnie, powstało na przełomie XVIII i XIX wieku, czyli stosunkowo nie tak dawno. Od tamtej pory, w Kraju Kwitnącej Wiśni regularnie odnajdywano nowoczesne receptury i tworzono unikatowe rodzaje tej potrawy.

Kuchnia japońska, a w szczególności sushi znacznie różni się od innych dań współczesnej gastronomii. Poniżej, postaramy się przedstawić wszystkie powody, dla których warto spróbować tego azjatyckiego przysmaku.

Po pierwsze. Ryż to podstawa

Pierwszą różnicą, jaką możemy dostrzec w sushi względem innych dań międzynarodowej gastronomii jest znaczenie ryżu. Sama nazwa potrawy oznacza z języka japońskiego „zakwaszony ryż”. Wbrew uznawanej przez wielu teorii, nie dotyczy ona surowej ryby.

Z reguły, w naszym kraju traktuje się ryż jako dodatek do dań mięsnych bądź zapieka się go z owocami. Tutaj sytuacja jest niemalże odwrotna, gdyż jego przygotowanie stanowi główną bazę jakości potrawy. Kluczowy jest przede wszystkim sam dobór ryżu oraz sposób gotowania. Pojedyncze czynności jak chociażby płukanie pod letnią wodą czy przecieranie, również świadczą o efekcie końcowym. Samo ugotowanie ryżu to jednak nie wszystko. Aby potrawa była przyrządzona poprawnie, należy jeszcze dodać do ryżu zalewę, wykonaną z octu ryżowego, cukru i soli.

Liczba wykorzystanych składników i kategorii

Chcąc spróbować najlepsze sushi w Warszawie, z pewnością zdecydujemy się na opcję ukazującą sporą różnorodność smaków. Tym właśnie jest to japońskie danie. W odróżnieniu od standardowych dań kuchni europejskiej, sushi daje możliwość spróbowania wielu odmian w jednym posiłku. Często wychodząc z restauracji po zjedzeniu posiłku żałujemy, że nie wzięliśmy tego samego, co nasz znajomy/znajoma.

Zaletą sushi jest możliwość wspólnego jedzenia różnorodnych i mniejszych objętościowo pozycji. To powoduje, że po najedzeniu się jesteśmy szczęśliwi, że udało się nam spróbować wszystkich rodzajów. Z popularnych kategorii tej potrawy wyróżniamy Maki, Futomaki, Hosomaki, Nigiri, Uramaki czy Sashimi.

Sklepowe sushi – czy warto?

Mając na celowniku najlepsze sushi w Warszawie, z pewnością nie sięgniemy po gotowe wyroby ze sklepu spożywczego. Chcąc jednak przekonać się w pewnym stopniu, czego spodziewać się po odwiedzeniu restauracji – może to być dobra możliwość. Sklepowe sushi mają głównie na celu przedstawić konsumentowi pewien obszar smakowy, z którym ten może liczyć się w przyszłości będąc w sushi barze.

Oczywiście, w restauracjach azjatyckich, tego typu wyroby są bardziej dopieszczone i wykonane z lepszej jakości składników. Prawdziwej esencji sushi zasmakujemy dopiero w momencie wybrania się do bardziej polecanych lokali. Niemniej jednak, sushi sklepowe nie jest złą alternatywą, choć zależy to także od rodzaju sklepu.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda