Dziecko zatrute muchomorem sromotnikowym. Jak mądrze zbierać grzyby?
W lipcu do Instytutu ,,Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka’’ trafiło dziecko zatrute muchomorem sromotnikowym. Jego ciężki stan zdrowia wymagał leczenia na oddziale intensywnej terapii oraz przeszczepu wątroby. To alarmujące wydarzenie pokazuje, jak ważne jest zachowanie ostrożności podczas zbierania i jedzenia grzybów. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń, gdy wybierają się na grzyby bez podstawowej wiedzy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym przypomina podstawowe zasady dotyczące zbierania grzybów. Wydano go po ty, jak w lipcu doszło do zatrucia dziecka muchomorem sromotnikowym.
Czy zatrucie muchomorem sromotnikowym jest aż tak groźne? Na to pytanie odpowiedział prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka":
Zatrucie tym grzybem, doprowadzając do uszkodzenia wątroby a następnie niewydolności wielonarządowej, często jest śmiertelne. Jedynym wówczas leczeniem jest przeszczepienie wątroby, jeśli uda się szybko zdiagnozować pacjenta i przygotować do zabiegu. Wiemy, jak trudne jest pozyskiwanie narządów do przeszczepienia. Apelujemy, aby być bardzo ostrożnym podczas zbierania grzybów i zawsze upewnić się, że mamy pewność co do ich identyfikacji.
Co zrobić jeżeli nie mamy tej pewności?
Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, nie ryzykujmy. W takiej sytuacji najlepiej przynieść je do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące. - przypomina Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski.
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia. Jeżeli chcemy się upewnić, że te, które zebraliśmy są jadalne możemy sprawdzić to na wiele sposobów. Grzyboznawca – posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych. Klasyfikator grzybów – posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych. Atlas grzybów – zawiera szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki. Aplikacje mobilne – ułatwiają identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.
Rady dla początkujących grzybiarzy
Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza.
Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania.
Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
- czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zatrucia grzybami
Do głównych przyczyn zatruć zaliczamy niewłaściwe rozpoznanie grzybów trujących oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych grzybów jadalnych. Pierwsze oznaki zatrucia mogą pojawiać się już po kilku godzinach od momentu spożycia. Jednak czasami ten czas jest wydłużony. Jakie są najczęstsze objawy zatrucia?
-
nudności
-
wymioty
-
ból brzucha i głowy
-
podwyższona temperatura ciała
Jeżeli po zjedzeniu grzybów doświadczamy tych dolegliwości, musimy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Do kontroli powinni zgłosić się wszyscy, którzy zjedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia. Dodatkowo możemy sprowokowac wymioty. Należy pamiętać o tym, aby unikać picia mleka i alkoholu, ponieważ przyspieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia mogą prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Kto powinien unikać jedzenia grzybów?
-
kobiety w ciąży i karmiące
-
dzieci
-
osoby starsze
-
osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://www.gov.pl/web/gis/stacje-sanitarno-epidemiologiczne