Ekspresowy sos holenderski
Klasyczny, delikatny i pyszny – sos holenderski. Podkreśli smak szparagów, młodych gotowanych warzyw czy karczochów. Znakomity w duecie z jajkami albo wędzonym łososiem. Trudny? Tak mówią, ale to nieprawda, bo mam dla Was sprawdzony sposób na ekspresowy sos holenderski, który udaje się dosłownie zawsze.
To jeden z podstawowych sosów kuchni francuskiej. Zdziwieni? To skąd ci Holendrzy w nazwie? To wraz z nimi receptura sosu przywędrowała nad Sekwanę. Wcześniej podawany był na holenderskim dworze królewskim a pierwsze wzmianki o sosie można znaleźć w holenderskiej książce kucharskiej z XVI wieku.
Francuzi, którzy zdecydowanie wiedzą, co w kuchni jest dobre sos holenderski zaadoptowali. Przepis na „szparagi z pachnącym sosem” w swojej książce kucharskiej zamieścił francuski mistrz kuchni François de La Varenne. Był rok 1651. Varenne w swoich książkach kucharskich spisał wiele średniowiecznych receptur, więc kto wie, być może sos holenderski jest znacznie starszy niż się wydaje.
Pyszny „holender”
Wracając do sosu – choć jego historia jest długa, to lista potrzebnych składników – króciutka. Potrzebujemy żółtek, świeżego masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Za to sposobów na zrobienie „holendra” jest tyle, ilu kucharzy. Klasyczne podejście to powolne ubijanie żółtek z klarowanym masłem i jednoczesne podgrzewanie sosu w kąpieli wodnej. Skomplikowane – prawda? W dodatku ryzykowne. Sos łatwo się warzy i całą pracę trzeba zaczynać od nowa. Na szczęście są sposoby mniej klasyczne – mój ekspresowy sos holenderski.
Lista składników – ta sama. Sposób – najprostszy z możliwych. Przygotowanie sosu zajmuje nie więcej niż minutę. W dodatku nasz „holender” na pewno się nie zwarzy. Potrzebujesz blendera ręcznego i słoika o średnicy zbliżonej do średnicy blendera. Naczynie nie może być zbyt szerokie – chodzi o to, by sos zmiksować błyskawicznie, poruszając blenderem w górę i w dół a nie na boki.
Ekspresowy sos holenderski robię zwykle tuż przed podaniem, ale spokojnie możesz go przygotować dzień, dwa wcześniej. Po prostu zakręć słoik i wstaw do lodówki. Przed podaniem umieść słoik w misce wypełnionej ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Gdy zacznie się topić dokładnie wymieszaj i gotowe. Można prościej?
Ekspresowy sos holenderski będzie idealny do szparagów – sezon na szparagi trwa, a wszystko na ich temat przeczytacie na blogu.
Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate
Smacznego!
EKSPRESOWY SOS HOLENDERSKI
Przygotowanie 5 min.
Składniki
-
3 żółtka ( duże, rozmiar L)
-
100 g masła
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
-
Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką.
-
W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.
-
Do słoika włóż blender i dokładnie zmiksuj żółtka z sokiem z cytryny i solą.
-
Cały czas miksując powoli wlewaj roztopione masło. Miksuj kilka sekund aż sos zgęstnieje.
Fot. Katarzyna Nowicka