mobile
REKLAMA

Ekspresowy sos holenderski

Klasyczny, delikatny i pyszny – sos holenderski. Podkreśli smak szparagów, młodych gotowanych warzyw czy karczochów. Znakomity w duecie z jajkami albo wędzonym łososiem. Trudny? Tak mówią, ale to nieprawda, bo mam dla Was sprawdzony sposób na ekspresowy sos holenderski, który udaje się dosłownie zawsze.

Katarzyna Nowicka
Ekspresowy sos holenderski

To jeden z podstawowych sosów kuchni francuskiej. Zdziwieni? To skąd ci Holendrzy w nazwie? To wraz z nimi receptura sosu przywędrowała nad Sekwanę. Wcześniej podawany był na holenderskim dworze królewskim a pierwsze wzmianki o sosie można znaleźć w holenderskiej książce kucharskiej z XVI wieku.

Francuzi, którzy zdecydowanie wiedzą, co w kuchni jest dobre sos holenderski zaadoptowali. Przepis na „szparagi z pachnącym sosem” w swojej książce kucharskiej zamieścił francuski mistrz kuchni François de La Varenne. Był rok 1651. Varenne w swoich książkach kucharskich spisał wiele średniowiecznych receptur, więc kto wie, być może sos holenderski jest znacznie starszy niż się wydaje.

Pyszny „holender”

Wracając do sosu – choć jego historia jest długa, to lista potrzebnych składników – króciutka. Potrzebujemy żółtek, świeżego masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Za to sposobów na zrobienie „holendra” jest tyle, ilu kucharzy. Klasyczne podejście to powolne ubijanie żółtek z klarowanym masłem i jednoczesne podgrzewanie sosu w kąpieli wodnej. Skomplikowane – prawda? W dodatku ryzykowne. Sos łatwo się warzy i całą pracę trzeba zaczynać od nowa. Na szczęście są sposoby mniej klasyczne – mój ekspresowy sos holenderski.

Lista składników – ta sama. Sposób – najprostszy z możliwych. Przygotowanie sosu zajmuje nie więcej niż minutę. W dodatku nasz „holender” na pewno się nie zwarzy. Potrzebujesz blendera ręcznego i słoika o średnicy zbliżonej do średnicy blendera. Naczynie nie może być zbyt szerokie – chodzi o to, by sos zmiksować błyskawicznie, poruszając blenderem w górę i w dół a nie na boki.

Ekspresowy sos holenderski robię zwykle tuż przed podaniem, ale spokojnie możesz go przygotować dzień, dwa wcześniej. Po prostu zakręć słoik i wstaw do lodówki. Przed podaniem umieść słoik w misce wypełnionej ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Gdy zacznie się topić dokładnie wymieszaj i gotowe. Można prościej?

Ekspresowy sos holenderski będzie idealny do szparagów – sezon na szparagi trwa, a wszystko na ich temat przeczytacie na blogu.

Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!

 

EKSPRESOWY SOS HOLENDERSKI

Przygotowanie 5 min.

Składniki

  • 3 żółtka ( duże, rozmiar L)

  • 100 g masła

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką.

  2. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.

  3. Do słoika włóż blender i dokładnie zmiksuj żółtka z sokiem z cytryny i solą.

  4. Cały czas miksując powoli wlewaj roztopione masło. Miksuj kilka sekund aż sos zgęstnieje.

Fot. Katarzyna Nowicka 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda