Festiwal Pierogów Świata w Warszawie od jutra przez weekend 21-23 lipca nad Wisłą!
Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. To miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata
Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Podczas tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata.
Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane.
Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi, a najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.
Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
Festiwal Pierogów Świata
Bulwary Flotylli Wiślanej (Pomost 511)
21-23.07.2023r.
Warszawa
Piątek 16:00-01:00
Sobota 12:00-01:00
Niedziela 12:00-18:00
fot.mat.org.