Fuzja włoskich smaków w restauracji Semolino
Na Mokotowie, w samym centrum biznesu, w budynku Woronicza Qbik znajduje się restauracja Semolino Hand Made Pasta & Pizza. Lokal urządzony w stylu loftowo–industrialnym doskonale komponuje się z otoczeniem, a dzięki otwartej na salę kuchni możemy obserwować jak kucharze przygotowują nasze ulubione dania.
Nieposiadająca stałego menu restauracja codziennie zaskakuje swoich gości propozycjami kucharzy, którzy tworząc nowe dania starają się trafić w gusta i podniebienia klientów. Każdy gość ma możliwość skomponowania własnego dania – wystarczy w specjalnej ankiecie zaznaczyć swoje ulubione składniki, a kuchnia przyrządzi świeżą rybę lub pysznego steka. Nazwa restauracji Semolino wzięła się od rodzaju mąki gruboziarnistej otrzymywanej z pszenicy twardej (durum), której używa się do produkcji makaronu. Jak zapewnia właściciel, codziennie na miejscu wyrabiany jest świeży makaron według przepisu, w którym do kilograma mąki semolino dodawane jest aż 12 jaj od kur z wolnego wybiegu. Dzięki temu powstały makaron jest wyjątkowy i kucharze potrafią go przyrządzić al dente. Szef kuchni - Massimiliano Boscaro – dbając o jakość dań używa tylko świeżych, sprawdzonych i oryginalnych włoskich produktów. Godnymi polecenia są sosy do pasty – szafranowy, śmietanowy czy winny, które należy kosztować łącząc je z pełnymi aromatów świeżych ziół oraz przypraw dodatkami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Warto skusić się na gnocchi i wypiekaną tradycyjnie włoską pizzę – na cienkim i chrupiącym cieście, z prawdziwą mozzarellą, doskonałym sosem pomidorowym i mocą dodatków. W ofercie znajdują się także wyśmienite włoskie wina w bardzo przystępnych cenach, aromatyczna włoska kawa i przepyszne desery. Restauracja kilka miesięcy temu uruchomiła nową, ok 100 m2 przestronną salę, w której organizowane są konferencje, urodziny, rodzinne spotkania i wiele innych okazji, dla których warto się spotkać. W Semolino powstał także kącik dla dzieci, z grami oraz dużą ścianą z farbą tablicową, na której dzieci mogą wykazać się swoimi artystycznymi zdolnościami. Więcej informacji o restauracji dostępne na fanpage’u lub stronie internetowej restauracji.