Kasze i ich właściwości
W dawnych latach kaszę były podstawą żywienia, w XIX wieku zostały wyparte przez ziemniaki. Kilka lat temu wróciły na Polskie stoły i cieszą się coraz większą popularnością.
Kasza czyli co to?
Kasza to nasiona zbóż, które zostały rozdrobnione lub pozbawione zewnętrznej łuski.
- Proces produkcji kaszy zaczyna się od przygotowania, czyli: wysuszenia i wyczyszczenia ziarna oraz rozdzielenia ziarna na poszczególne frakcje przy pomocy maszyny kalibrującej. Każda z frakcji trafia do młyna, gdzie jest obłuskiwana - pozbawiana łuski. Następnie, produkt trafia na stół czyszczący. Jego zadaniem jest oddzielenie kaszy od nieobłuskanych ziaren, które ponownie trafiają do młyna. Ostatnim przyrządem w procesie produkcji jest stół wibracyjno - prowizyjny, gdzie kasza jest sortowana, doczyszczana oraz pakowana - tłumaczy Krzysztof Kyś.
Witaminy i białka
Kasze, dzięki wysokiej zawartości skrobi, mają wysoką wartość odżywczą. Są nie tylko źródłem wartościowego białka, witamin i składników mineralnych, lecz także antyoksydantów. Poza tym są dobrym źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, miedź, potas oraz witaminy z grupy B. Większość składników odżywczych znajduje się głównie w zewnętrznej części ziarna. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym więcej cennych składników odżywczych zawiera produkt końcowy. Dlatego najbardziej wartościowe są kasze grube.
Witaminy z grupy B
W przeprowadzonych badaniach najwięcej witaminy B1 miały poszczególne kasze: gryczana prażona, gryczana nieprażona oraz jęczmienna mazurska. Najwięcej witaminy B3 znajdziemy w kaszy gryczanej prażonej oraz nieprażonej, najmniej jej znaleziono w mannie oraz kukurydzianej.
Jaki rodzaj wybrać?
Najlepiej wybierać kaszę, które mają najkrótszy proces produkcji i nie są poddawane zbędnym zabiegom. Dzięki temu nie stracimy cennych wartości odżywczych oraz witamin. Bardzo dobrym wyborem będzie kasza gryczana biała jest ona jedynie suszona dlatego zawiera najwięcej składników ożywczych po przetworzeniu.
Bezglutenowy odpowiednik manny
Kasza kukurydziana powstaje z oczyszczonych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Zawiera znaczące ilości witamin z grupy B (kwas foliowy oraz witaminy B1, B2 i B3), a także witaminy A. Właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę, a nawet zawiera jeszcze mniej błonnika. To najbardziej lekkostrawna kasza bezglutenowa.
Wygoda bez konserwantów
Kasze są jedynie poddawane procesom technologicznym, stanowiącym niezbędne minimum (oczyszczanie z części niejadalnych, rozdrabnianie). Zawierają bardzo małe ilości wody, co powoduje, że mogą być długo przechowywane bez użycia jakichkolwiek substancji konserwujących. Dodatkowym atutem kasz jest łatwość ich przygotowania. Nie trzeba ich obierać – wystarczy wrzucić do garnka i ugotować.
Źródło: Akademia Dobrego Smaku, http://www.lubiekasze.pl/news/show/142/kasza-bez-tajemnic-o-procesie-produkcji