mobile
REKLAMA

Pasztet z cukinii

Bez grama mięsa, ale w kategorii „smak” spokojnie deklasuje rozpustne, mięsne wypieki. Błogosławieni, którzy spróbowali i uwierzyli, bo gdy kończy się jednak upieczona blaszka pędzą na targ po kolejną torbę cukinii i zamykają się w kuchni. I słusznie, bo cukinia to warzywo bardziej niż uniwersalne a pasztet z cukinii zachwyci nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców.

Katarzyna Nowicka
Pasztet z cukinii

Im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.

Jest łagodna w smaku, lekkostrawna i ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Nic dziwnego bo na talerzy zjawia się z kolegami i koleżankami: potasem, żelazem, magnezem, witaminą C, witaminą K, witaminą PP, witaminą B1 i beta karotenem. W sumie – niezła impreza.

Tym lepsza, że cukinia nie zaprasza na nią byle kogo – nie odkładają się w niej metale ciężkie.może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Można by zapisywać ją na recepcie osobom, które mają problemy z nadkwaśnością.

Ale miało być o pasztecie z cukinii. Podbił nasze podniebienia w czasie wakacji na Mazurach. W naszym ulubionym hotelu jest stałym elementem bufetu śniadaniowego.. znikał błyskawicznie. Dopiero w drodze powrotnej oprzytomniałam i dotarło do mnie, że nie zapytałam o przepis…

W domu przegrzebałam ulubione książki kucharskie. Potem net. I zaczęłam eksperymenty.

Odkrycie nr 1 – pasztet z cukinii wolimy bez zbyt dużej ilości dodatków typu kasza manna. Tę zupełnie pomijam. Bułka tarta to tez nie to. Najlepszym pomysłem są mielone płatki owsiane.

Odkrycie nr 2 – pasztet z cukinii będzie tym, co do niego dodasz ???? ja lubię czarnuszkę i to po nią zwykle sięgam. Wersja z majerankiem też okazała się udana, podobnie jak ta ze sporą garścią poszatkowanego lubczyku.

Kombinujcie. Nie ma lepszej zabawy. W końcu gotowanie ma być przyjemne, n’est pas?

Jesli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!


 

 PASZTET Z CUKINII

Porcja dla 8 osób

 Składniki

  • 1 kg cukinii

  • 1 marchewka ( 150 g )

  • 5 jajek

  • 1 duża cebula cukrowa

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki ziaren czarnuszki

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania

  1. Cukinię zetrzyj na tarce do warzyw na grubych oczkach. Posól, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30-40 minut. Dokładnie odciśnij na sitku by pozbyć się możliwie dużo soku.

  2. Do odciśniętej cukinii dodaj startą na tarce marchew, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj jajka, zmielone płatki owsiane, przyprawy, oliwę i dokładnie wyrób ręką.

  3. Formę do keksu dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej masę cukiniową i wyrównaj. Piecz około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz więcej przepisów na blogu Plate by Kate.

Fot. Katarzyna Nowicka 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda