Produkty bezglutenowe - jak jeść zdrowo
Wprowadzenie nowej diety do codziennych nawyków żywieniowych nie zawsze jest najłatwiejszym zadaniem. W szczególności może okazać się problematyczne, jeżeli chcesz zrezygnować z konkretnej grupy produktów, a twoja wiedza nie jest na tyle rozbudowana, aby umieć je dobrze zamienić. Dieta bezglutenowa nie musi być nuda i oznaczać wykluczenie pieczywa, czy innych produktów mącznych.
Zapoznaj się z szeroką ofertą na https://zdrowamicha.pl/pl/blog/produkty-bez-glutenu-z-dostawa-do-warszawy-1641372205.html i sprawdź, co możesz jeść, zachowując konieczną eliminację.
-
Produkty bezglutenowe - jedzenie bezglutenowe w twojej diecie
-
Gluten - produkty zbożowe w diecie bezglutenowej
-
Produkty zawierające śladowe ilości glutenu
Produkty bezglutenowe - jedzenie bezglutenowe w twojej diecie
Stosowanie diet eliminujących gluten jest coraz częściej praktykowane, dlatego wprowadzając dietę bezglutenową do swoje żywieniowej rutyny możesz liczyć na dużą dostępność produktów w sklepach spożywczych i piekarniach. Gluten to nazwa białek występujących w zbożach takich, jak pszenica i żyto. Eliminacja glutenu może nastąpić w wyniku wielu czynników. Najczęstszą przyczyną jest nietolerancja glutenu przez organizm w wyniku czego może dochodzić do bólu jelit, nadmiernych wzdęć i gorszego samopoczucia.
Celiakia, jako przewlekła choroba o podłożu autoimmunologicznym doskwiera niewielkiej ilości populacji i często może być mylona z nietolerancją. Różnica jest jednak znaczna. Przede wszystkim celiakia jest chorobą nieuleczalną, natomiast nietolerancja glutenu może ustąpić z czasem. W takim przypadku stosuje się jedynie czasową eliminację, obserwuje organizm a następnie małymi krokami wprowadza do diety produkty spożywcze zawierające nietolerowany składnik. Wykonując tego typu prowokacje żywieniowe pod kontrolą lekarza można w łatwy sposób zweryfikować, czy problem ustąpił i można wrócić do tradycyjnego spożywania posiłków.
Gluten - produkty zbożowe w diecie bezglutenowej
Zawartość glutenu w produktach może powodować liczne dolegliwości nie tylko osobom dotkniętym schorzeniami polegającymi na nietolerancji pokarmowej. Dlatego warto zastanowić się, co wdrożyć do codziennych posiłków, aby jeść zdrowo, smacznie i dostarczać do organizmu niezbędne składniki odżywcze.
Zdrowa Micha to piekarnia bezglutenowa oferująca różnego rodzaju wypieki bez zastosowania glutenu. Znajdziesz tutaj tradycyjne chleby, które doskonale sprawdzą się, jako element porannych śniadań, różnego rodzaju przekąski i oczywiście desery w formie ciast. Dzięki temu nie musisz rezygnować z ulubionych słodkości, szczególnie jeżeli twoja dieta nie ma na celu zrzucenia zbędnych kilogramów.
Liczne certyfikaty, które poświadczają jakość produktów mogą gwarantować, że pieczywo wykorzystywane w trakcie diety bezglutenowej przygotowywane jest wyłącznie przy użyciu zbóż naturalnie bezglutenowych.
Produkty zawierające śladowe ilości glutenu
Ryzyko zanieczyszczenia glutenem podczas produkcji może doprowadzić do powstania dolegliwości bólowych zaraz po spożyciu produktu. Dlatego decydując się na zakup zawsze wybieraj certyfikowanych sprzedawców, dzięki którym masz pewność, że zjesz zdrowy, a zarazem smaczny posiłek.
Pamiętaj, że eliminacja jakiegokolwiek składnika na dłuższy okres z diety może przyczynić się do nietolerancji pokarmowej szczególnie w przypadku samoistnego odstawienia produktu spożywczego. Zanim przejdziesz na długoterminowa dietę skonsultuj swoje działania z lekarzem bądź dietetykiem, który pomoże ci dobrać najlepszą opcję żywieniową dopasowaną do twoich indywidualnych potrzeb.
Fot. mat. pras.