Rogaliki maślane
Chrupiąca skórka i mięciutki, maślany środek - rogaliki maślane. Z kubeczkiem gorącego kakao, domową konfiturą - śniadanie idealne. a te z własnego piekarnika to czysty smak i satysfakcja. Zwłaszcza, że przepis jest zaskakująco prosty.
Rogaliki maślane to jedno najsmaczniejszych wspomnień mojego dzieciństwa. Z piekarni przynosił je Tata, namiętny wielbiciel słodkich wypieków. W dni powszednie pakował mi je do szkoły jako drugie śniadanie. W weekendy siadaliśmy wspólnie do porannego biesiadowania i długo leniwie rozkoszowaliśmy się płynącym czasem.
Piekarnia, w której Tata kupował rogale zniknęła w zawierusze gospodarczych przemian. Tęsknotę za smakiem rogalików próbowałam wyleczyć wypiekami z innych ale żadne nie były tak dobre. Dlatego smaku idealnego musiałam poszukać we własnej kuchni. I wiecie co? Udało się.
Podstawa rogalików maślanych to proste ciasto drożdżowe. Bez zaczynu, najprostsze ciasto z możliwych. Składniki wystarczy wymieszać i wyrobić. Ja robię to zwykłym ręcznym mikserem, ale najszybciej poradzi sobie z tym robot kuchenny. A w ostateczności - zrób to rękoma, tak jak robiły to nasze mamy i babcie.
Wyrabianie to etap, którego pominąć nie wolno. W czasie wyrabiania gluten tworzy łańcuchy, dzięki którym ciasto pięknie rośnie a co najważniejsze - nie opada.
Jak przygotować rogaliki maślane
Od lat w kuchni używam suchych drożdży i w przypadku rogalików maślanych jest podobnie. Takie wypieki udają się po prostu zawsze a ciasto po upieczeniu nie ma specyficznego posmaku, który pozostawiają drożdże świeże. Rogalików maślanych nie da się zrobić bez masła i nie, nie można go zastępować olejem, jak przeczytacie w innych przepisach. Rogaliki maślane muszą pachnieć masłem. I kropka.
Nie można też się spieszyć i pomijać wyrastania. Zajmuje to około 1,5 godziny. Reszta to łatwizna - ciasto wałkujemy na kształt sporej pizzy i kroimy radełkiem na 8 trójkątów. Na tym etapie możemy posmarować rogaliki roztopionym masłem - dzięki temu upieczone ciasto będzie się pięknie listkować.. Rogaliki zwijamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
I jeszcze jeden rada dla tych, którzy gorące rogaliki chcieliby zjeść na śniadanie. Ciasto można zagnieść wieczorem. Uformowane rogaliki przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki gdzie w ciszy i spokoju sobie urosną. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki i na pół godziny odstawić na blat. A potem upiec oczywiście.
Jeśli lubisz słodkie wypieki koniecznie wypróbuj przepis na półfrancuskie bułeczki z czekoladą. Wymagają trochę wysiłku ale są po prostu pyszne.
A jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil plateby.kate
Smacznego!
ROGALIKI MAŚLANE
Porcja dla
Przygotowanie 2 godz. 15 min.
pieczenie 20 min.
Składniki
-
500 g mąki pszennej luksusowej
-
7 g suchych drożdży
-
2 jajka małe
-
210 mleka tłustego
-
60 g masła
-
60 g cukru
-
szczypta soli
DODATKOWO
-
rozkłócone jajko
-
mak albo sezam do posypania
OPCJONALNIE
-
50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania
-
Mleko z masłem podgrzej do momentu, aż masło się rozpuści. Ma być podgrzane ale nie gorące i nie może się zagotować.
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj jajka, mleko z masłem i wymieszaj. Wyrabiaj ręką lub w robocie kuchennym nie krócej niż 10 minut aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Powinno dobrze odchodzić od ręki.
-
Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski lekko posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
-
Wyjmij ciasto na blat oprószony mąką. Uderz kilka razy ręką by je odgazować. Rozwałkuj na kształt koła i grubość 4-5 milimetrów. Nożykiem do krojenia pizzy pokrój ciasto na 8 trójkątów. OPCJONALNIE: posmaruj każdy trójkąt roztopionym masłem.
-
Zroluj każdy trójkąt zaczynając od krótkiego boku formując rogaliki. Przełóż uformowane rogale na blaszki do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W czasie, gdy rogaliki rosną rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
-
Piecz 15-20 minut do momentu aż solidnie się zarumienią. Ostudź na kratce.
Fot. Katarzyna Nowicka