mobile
REKLAMA

Sezon grzybowy trwa. W każdej stacji sanitarno- epidemiologicznej możesz sprawdzić swoje zbiory

Sezon na grzyby jeszcze trwa, a Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie przypomina – swoje zbiory możesz bezpłatnie sprawdzić pod kątem gatunku i bezpieczeństwa. Poradnictwo grzybowe działa przez cały rok, a do oceny przyjmowane są tylko świeże grzyby w przewiewnych pojemnikach, np. koszach czy łubiankach.

Sylwia Biegajczyk
Sezon grzybowy trwa. W każdej stacji sanitarno- epidemiologicznej możesz sprawdzić swoje zbiory

-Grzybobranie to taki sport narodowy dla Polaków. Zainteresowanie sprawdzeniem poszczególnych grzybów jest spore. Akcja trwa przez cały rok. Polacy mogą sprawdzić swoje zbiory w WSSE w Warszawie a także w każdej powiatowej stacji sanitarrno- epidemiologicznej - przekazała w rozmowie z nami Katarzyna Dziurna, rzecznik prasowy WSSE w Warszawie. 

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby, w zakresie gatunków wymienionych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. UWAGA: sanepid nie wydaje atestów na grzyby.

Zasady oceniania zbiorów:

  • Tylko grzyby świeże, oceniane na podstawie cech zewnętrznych.

  • Dostarczamy je w przewiewnych pojemnikach (kosze, łubianki).

  • Świeże, maksymalnie 48 godzin po zbiorze, przechowywane do 10°C.

  • Oceniane są całe, dobrze wykształcone owocniki – zbyt młode mogą nie mieć wszystkich cech gatunku.

  • Nie oceniane są grzyby przetworzone, zapleśniałe ani nasączone wodą.

Dzięki tym zasadom każdy grzybiarz może mieć pewność, że jego zbiór jest bezpieczny do spożycia, a ewentualne wątpliwości zostaną rozwiane przez specjalistów WSSE.

fot. freepik

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda