mobile
REKLAMA

Świąteczne wypieki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Część 2

Aromatyczne ciasta, efektowne desery i sprawdzone przepisy prosto od popularnych twórczyń kulinarnych – dziś kolejna odsłona świątecznego cyklu kulinarnego. Tym razem prezentujemy Świąteczny Piernik Last Minute oraz Świąteczną Roladę Piernikową

Julia Mendyk
Świąteczne wypieki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Część 2

Beata Pawlak – autorka bloga kulinarnego „Wypieki Beaty” podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami na świąteczne słodkości, które znikają ze stołu szybciej, niż zdążysz powiedzieć „smacznego”. Aromatyczne, efektowne i absolutnie uzależniające. Palce lizać!

Świąteczna rolada piernikowa

Przepis na dużą formę do pieczenia o wielkości ok. 30-40cm.

Łączny czas przygotowania: 8 godzin 12 minut.

Składniki

Na krem piernikowy:

  • 200 ml śmietany kremówki

  • 1 łyżeczka żelatyny (plus trochę zimnej wody)

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek lub granulki)

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 200 g białej czekolady

  • 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)

Na biszkopt piernikowy:

  • 4 białka (z jajek rozmiar L)

  • 4 żółtka

  • 100 g cukru (pół szklanki)

  • 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)

  • 1 łyżka gorzkiego kakao

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 4 łyżki oleju

Dodatkowe składniki:

  • ok. 140 g powideł śliwkowych

  • świąteczne dekoracje

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Jak zrobić piernikową roladę z kremem krok po kroku:

Krok 1 – wstępne przygotowanie kremu

  1. Zacznij od kremu, bo będzie potrzebował czasu na schłodzenie – zagrzej mocno śmietanę kremówkę.

  2. Do gorącej kremówki dodaj żelatynę namoczoną w zimnej wodzie i lekko napęczniałą – wymieszaj dokładnie.

  3. Dodaj do kremówki rozpuszczalną kawę (proszek) oraz przyprawę do piernika – wymieszaj.

  4. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj do śmietanki i mieszaj do rozpuszczenia - jeśli masa ma dalej grudki, to możesz ją dodatkowo zmiksować ręcznym blenderem.

  5. Ostudź śmietanę z czekoladą, a następnie schowaj do lodówki, aby się porządnie schłodziła i mocno zgęstniała – najlepiej na około 6 godzin albo nawet na całą noc.

Krok 2 – przygotowanie biszkoptu piernikowego

  1. Formę do pieczenia biszkopta wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki zostaw puste i suche.

  2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) albo 180 stopni (góra/dół).

  3. Przesiej razem przez sitko mąkę, kakao i przyprawę do piernika do naczynia.

  4. W osobnym naczyniu białka zmiksuj z cukrem mikserem – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera, aż otrzymam białą, gęstą i lśniąca masę – jak na bezę.

  5. Dodaj żółtka i albo zmiksuj krótko na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.

  6. Dodaj porcjami przesianą mąkę i krótko zmieszaj mikserem albo łyżką

  7. Wlej olej i krótko zmiksuj.

  8. Przełóż biszkopt do formy i wyrównaj powierzchnię.

  9. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut – do suchego patyczka.

Krok 3 – przygotowanie rolady

  1. Na blacie kuchennym ułóż czysty ręcznik kuchenny i posyp go cukrem pudrem.

  2. Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika, od razu ostrym nożem odetnij go od boków foremki.

  3. Wyjmij gorący biszkopt razem z papierem z foremki i ułóż do góry nogami na ręczniku z cukrem pudrem. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia ze spodu biszkopta.

  4. Delikatnie i ostrożnie zwiń biszkopt w rulon – razem z ręcznikiem.

  5. Zostaw tak ciasto do zupełnego ostudzenia.

Krok 4 – przygotowanie kremu piernikowego

  1. Schłodzony krem z białej czekolady przełóż do większej miski i zmiksuj mikserem na puszysto przez kilka minut – u mnie to były 3 minuty.

  2. Dodaj porcjami serek mascarpone do ubitego kremu i zmiksuj krótko – do połączenia.

  3. Odłóż około 1/3 kremu do późniejszej dekoracji – ja przełożyłam go do rękawa cukierniczego z założoną dużą tylką w kształcie gwiazdy.

Krok 5 – wykończenie rolady

  1. Na blacie ułóż większy kawałek folii spożywczej.

  2. Ostrożnie odwiń biszkopt z ręcznika – uważaj, aby ci nie popękał i ułóż na folii.

  3. Posmaruj wierzch biszkopta powidłami śliwkowymi.

  4. Wyłóż krem piernikowy i rozsmaruj po biszkopcie.

  5. Ostrożnie – pomagając sobie folią – zwiń biszkopt w rulon.

  6. Owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.

Krok 6 - dekorowanie rolady

  1. Wyjmij schłodzoną roladę z lodówki i odwiń z folii.

  2. Ułóż ciasto na podłużnym talerzu.

  3. Udekoruj z wierzchu odłożonym kremem.

  4. Możesz ciasto dodatkowo posypać cukrową posypką albo dodać świąteczne czekoladki lub pierniczki.

Wartości odżywcze w porcji 100g

  • Kalorie: 331kcal

  • Węglowodany: 30g

  • Białko: 5g

  • Tłuszcz: 21g

Błyskawiczne przepisy na Święta

Pani Olena Dobroszek – autorka kanału na YouTube i strony na Facebooku „Błyskawiczne Przepisy”, gdzie prezentuje szybkie, proste i efektowne dania dla osób lubiących gotować bez spędzania wielu godzin w kuchni – dzieli się z nami wyjątkowym przepisem na Święta.

Świąteczny Piernik Last Minute

Puszysty, wilgotny i pełen aromatu piernik, mieszany łyżką i bez miksera – idealny na ostatnią chwilę, przełożony kremem z kaszy manny i powidłami, pachnący świętami.

 

Przepis na formę 17x27 cm.

 

Składniki

Ciasto piernikowe:

  • 300 g mąki pszennej

  • 130 g cukru

  • 1 pełna łyżka kakao

  • 1,5 łyżeczki sody

  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

  • 2 jajka

  • 165 ml mleka

  • 85 ml oleju

  • 110 g miodu

  • 180 g powideł śliwkowych (do ciasta)

Dodatkowo:

  • ok. 150 g powideł do posmarowania blatów

Krem z kaszy manny:

  • 650 ml mleka

  • 80–85 g kaszy manny

  • 70–100 g cukru

  • 1 cukier waniliowy lub wanilia

  • 120 g miękkiego masła

Polewa i dekoracja:

  • 90–100 g czekolady

  • 5 łyżek śmietanki 30%

  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

  • 50 g prażonych płatków migdałów

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Ciasto piernikowe

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę piernikową.

  2. Dodaj jajka, mleko, olej, miód i powidła.

  3. Wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.

  4. Przelej masę do formy wyłożonej papierem.

  5. Piecz w 170°C (góra–dół) ok. 45 minut, do suchego patyczka.

  6. Wystudź i przekrój na 2 blaty (najlepiej po odwróceniu ciasta „do góry nogami”).

2. Krem z kaszy manny

  1. Zagotuj mleko z cukrem i wanilią.

  2. Wsyp kaszę i gotuj 2–3 minuty, aż będzie bardzo gęsta.

  3. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

  4. Miękkie masło ubij na jasną masę.

  5. Dodawaj po 1 łyżce wystudzonej kaszy, miksując, aż powstanie gładki krem.

3. Przełożenie

  1. Spód posmaruj powidłami.

  2. Wyłóż cały krem i wyrównaj.

  3. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij.

4. Polewa i dekoracja

  1. Rozpuść czekoladę ze śmietanką (i masłem).

  2. Polej wierzch piernika.

  3. Posyp prażonymi migdałami i skórką pomarańczową.

Wskazówka:

„Piernik jest miękki i wilgotny od razu po upieczeniu - idealny, gdy potrzebujesz wypieku last minute”.

 

 

 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda