mobile
REKLAMA

Świąteczne wypieki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zaczynamy świąteczny cykl kulinarny

Aromatyczne ciasta, efektowne desery i sprawdzone przepisy prosto od popularnych twórczyń kulinarnych – rozpoczynamy świąteczny cykl kulinarny, w którym w kolejnych dniach będziemy publikować następne propozycje idealne na świąteczny stół.

Julia Mendyk
Świąteczne wypieki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zaczynamy świąteczny cykl kulinarny

Beata Pawlak – autorka bloga kulinarnego „Wypieki Beaty” podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami na świąteczne słodkości, które znikają ze stołu szybciej, niż zdążysz powiedzieć „smacznego”. Aromatyczne, efektowne i absolutnie uzależniające. Palce lizać!

Marmurkowe ciasto z makiem

Przepis na podłużną formę keksową o wymiarach ok. 27/10cm

Łączny czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)

  • 120 g masła (miękkiego)

  • 40 g oleju

  • 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)

  • 250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50 g migdałów (mielonych na mąkę)

  • 150 ml mleka (w temp. pokojowej)

  • 90 g maku (mielonego (1 szklanka)

  • 45 g mleka (do maku)

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Krok 1 – przygotowania

  1. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).

  3. Przesiej razem przez sito mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.

Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta

  1. Zmiksuj razem na puszystą i jasną masę masło, cukier i olej – ja miksuję kilka minut na maksymalnych obrotach miksera.

  2. Dodaj pojedynczo jajka i po każdym bardzo krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.

  3. Dodaj około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj.

  4. Wlej mleko i krótko zmiksuj.

  5. Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.

Krok 3 – przygotowanie ciasta z makiem

  1. Do miski odłóż trochę ponad 1/3 ciasta. 

  2. Dodaj do odłożonego ciasta mielony mak oraz mleko.

  3. Wymieszaj do połączenia. 

Krok 4 – nakładanie ciasta do formy

  1. Łyżką nakładaj porcje jednego i drugiego ciasta tworząc łaty.

  2. Na koniec przemieszaj ciasto nożem albo patyczkiem.

Krok 5 – pieczenie marmurkowego ciasta z makiem

  1. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70 minut – do suchego patyczka. 

  2. Po upieczeniu ciasto ostudź.

 

Błyskawiczne przepisy na Święta

Pani Olena Dobroszek – autorka kanału na YouTube i strony na Facebooku „Błyskawiczne Przepisy”, gdzie prezentuje szybkie, proste i efektowne dania dla osób lubiących gotować bez spędzania wielu godzin w kuchni – dzieli się z nami wyjątkowym przepisem na Święta.

Mandarynkowo-kokosowa Rozkosz

Przepis na 4 pucharki deserowe.

Składniki:

Warstwa mandarynkowa:

  • 6 mandarynek

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 2–3 łyżki wody

Krem kokosowy:

  • 350 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej

  • 250 g mascarpone

  • 90 g białej czekolady

  • 50 g drobnych wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • ok. 12 podłużnych biszkoptów

  • 1 szklanka mleka do nasączenia

  • świeże cząstki mandarynki

  • wiórki kokosowe

  • gałązki rozmarynu do dekoracji 

Wykonanie:

1. Warstwa mandarynkowa

  1. Mandarynki obierz, oczyść z pestek, pokrój w mniejsze kawałki.

  2. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj ok. 5 minut, mieszając co chwilę.

  3. Przetrzyj zawartość przez sitko, aby usunąć błonki i uzyskać gładki sok z miąższem.

  4. Przelej z powrotem do rondelka.

  5. Skrobię rozmieszaj w 2–3 łyżkach wody i wlej do gorącego mandarynkowego soku.

  6. Gotuj 1–2 minuty, aż lekko zgęstnieje.

  7. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

→ Odłóż ok. 1/4–1/5 frużeliny do dekoracji wierzchu.

2. Krem kokosowy

  1. Śmietankę ubij prawie na sztywno.

  2. Dodaj mascarpone i ubijaj ok. 1,5 minuty na wysokich obrotach - tylko do uzyskania gęstego, stabilnego kremu.

  3. Białą czekoladę rozpuść i wystudź. Wlej do kremu.

  4. Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.

3. Nasączenie biszkoptów

  1. Każdy biszkopt szybko zanurz w mleku - dosłownie sekundę, tylko żeby zmiękł, ale się nie rozpadał.

4. Układanie deseru

W pucharkach:

  1. Na dno połóż warstwę biszkoptów nasączonych mlekiem.

  2. Nałóż około 2 łyżek kremu kokosowego.

  3. Dodaj 2 łyżki mandarynkowej frużeliny.

  4. Ponownie ułóż biszkopty.

  5. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazda wyciśnij krem na wierzchu, tworząc efekt „śniegu”.

5. Dekoracja

  1. Skrop lekko resztą mandarynkowej frużeliny (cienkie paski).

  2. Połóż cząstkę świeżej mandarynki.

  3. Dodaj małą gałązkę rozmarynu.

  4. Posyp delikatnie wiórkami kokosowymi.

Wskazówka:

Najlepiej schłodzić deser minimum godzinę - krem staje się wtedy jeszcze bardziej aksamitny, a warstwy pięknie się stabilizują.

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda