Tiramisu w klasycznej odsłonie
Brak Ci pomysłu na pyszny deser? Informator Stolicy przychodzi z pomocą! Pyszny, delikatny, jajeczno -serowy krem przełożony biszkoptami nasączony kawą oraz likierem Amaretto. Sprawdź, jak oczarować swoich gości! To rodzinny przepis, którego nie da się popsuć.
Składniki:
-
500 g Mascarpone
-
4 jajka
-
150 g cukru
-
1-2 kubki kawy + trochę likieru Amaretto
-
10 g żelatyny + 4-6 łyżek wody + 10 łyżek Amaretto
-
2 paczki biszkoptów paluszki (obsypane cukrem)
-
kakao
Sposób wykonania:
-
Ubijamy białka z połową cukru i odstawiamy
-
Do zimnej kawy dodajemy ok. 60 ml alkoholu i maczamy połowę biszkoptów, które układamy w prostokątnej, przezroczystej, szklanej brytfannie
-
W garneczku wsypujemy 10 g żelatyny z wodą i podgrzewamy ją do uzyskania przezroczystej masy (nie może się zagotować!)
-
Ubijamy żółtka zresztą cukru (75 g) w osobnym garnku do uzyskania niemal białej masy
-
Do masy z żółtkami i cukrem dodajemy serek Mascarpone
-
Do ciepłej żelatyny wlewamy 10 łyżek Amaretto
-
Żelatynę z likierem wlewamy do masy z serkiem, żółtkiem i cukrem – miksujemy
-
Odstawiamy mikser i dodajemy białka, mieszając delikatnie drewnianą łyżką
-
Wykładamy ½ masy na nasączone kawą biszkopty
-
Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą z likierem
-
Wylewamy resztę masy na biszkopty
-
Deser, zabezpieczony folią spożywczą wkładamy na min. 4h do lodówki (najlepiej na całą noc)
-
Przed podaniem posypujemy Tiramisu kakao (przez sitko)
Smacznego :)