Tych składników brakuje w diecie Polaków - prosty sposób na uzupełnienie niedoborów
Każdy z nas przestrzega innej diety, co oznacza, że jesteśmy narażeni na różne niedobory. Istnieje jednak kilka substancji uważanych za deficytowe bez względu na to, jak wygląda nasz jadłospis oraz tryb życia. Czy wiesz, jakich składników odżywczych brakuje nam najczęściej?
Niedobór żelaza – problem, który dotyka głównie kobiety
Wielu z nas przynajmniej raz w życiu borykało się z niedokrwistością. Ta dolegliwość szczególnie często pojawia się u kobiet, które każdego miesiąca tracą krew podczas menstruacji. Rozwój anemii może być następstwem pewnych chorób albo niewłaściwej diety. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest niedobór żelaza. Zbyt niski poziom tego pierwiastka prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu oraz pogorszenia kondycji włosów, paznokci i skóry. Jedno z ogólnopolskich badań wykazało, że zawartość żelaza w diecie kobiet i dziewcząt wynosi około 10,2 mg, podczas gdy panie każdego dnia powinny przyjmować aż 18 mg tej substancji. Jak poradzić sobie z niedoborem żelaza lub innych minerałów? Wystarczy sięgnąć po dopasowaną suplementację: https://mybionic.pl/witaminy-i-mineraly/mineraly.
Jak uzupełnić niedobór wapnia? Samo mleko nie wystarczy!
Niedostateczny poziom wapnia w diecie to bardzo powszechny problem, który dotyka kobiet, ale także mężczyzn, osób starszych, czy dzieci. Największe trudności z zaspokojeniem zapotrzebowania na tę substancję mają ludzie, którzy wyeliminowali ze swojej diety nabiał. Mleko i jego przetwory stanowią najbogatsze źródło wapnia, ale do wypełnienia dziennej normy powinna wystarczyć dieta bogata w brokuły, jarmuż oraz wodę mineralną. Długotrwały niedobór tego pierwiastka może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, takich jak obniżona gęstość mineralna kości, która często przekształca się w osteoporozę.
Niski poziom jodu – wyzwanie dla populacji wielu krajów
Niedobór jodu to poważny problem zdrowia publicznego w różnych państwach. Część krajów, w tym także Polska, wprowadziły obowiązek jodowania soli kuchennej. Takie rozwiązanie miało zmniejszyć skalę niedoborów, jednak Polacy coraz częściej sięgają na przykład po sól morską lub himalajską, która nie zawiera tego cennego pierwiastka. Niedostateczne spożycie jodu prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy, a nawet jej niedoczynności. Możemy wybierać alternatywne źródła niezbędnego minerału, jakimi są na przykład sery i ryby. Warto pamiętać, że te składniki. Zawierają bardzo niewielkie dawki jodu, co często nie wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu.
Kwasy omega 3 – bardzo potrzebne, lecz słabo dostępne
Niezwykle cenne kwasy omega-3 nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, dlatego musimy je dostarczać wraz z dietą. Niestety, wystarczające dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych występują jedynie w rybach, owocach morza, glonach, siemieniu lnianym i orzechach włoskich, a w Polsce ich spożycie jest niewielkie. Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje zjadanie przynajmniej dwóch porcji tłustych ryb w ciągu tygodnia. Osoby, które nie są w stanie sprostać tym wymaganiom, powinny sięgnąć po suplementy diety zawierające omega-3.