Uczniowie dowiedzą się, jak nie marnować jedzenia
Do warszawskich szkół powracają warsztaty edukacyjne poruszające kwestię niemarnowania jedzenia. Uczniowie dowiedzą się również, jak komponować zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Jeszcze do poniedziałku przyjmowane są zgłoszenia szkół
- W Warszawie dbamy, o jak najwyższy poziom kształcenia naszej młodzieży, o nowoczesną infrastrukturę edukacyjną, ale także podejmujemy działania, które mamy nadzieję zaprocentują w przyszłości. Zależy nam tym, by młodzi warszawiacy znali nie tylko zasady zdrowego odżywiania, ale i nie marnowali żywności. Dlatego zachęcam warszawskie szkoły do udziału w projektach „Wiem co jem” i „Szkoła nie marnuje” – powiedziała Renata Kaznowska, wiceprezydentka m.st. Warszawy
– Marnowanie jedzenia we współczesnych czasach to bardzo złożony problem. Powinniśmy patrzeć na niego także przez pryzmat zmian klimatu, kosztów środowiskowych i zmarnowanych zasobów. Dlatego pamiętajmy, że nasze codzienne wybory żywieniowe i naszych dzieci, wpływają nie tylko na nas, ale i na całą naszą planetę. Dbajmy wspólnie o edukację i nawyki młodych warszawianek i warszawiaków! – powiedziała Adriana Porowska, wiceprezydentka m.st. Warszawy.
Szkoła nie marnuje
Podczas zajęć uczniowie razem z edukatorem i nauczycielami zastanowią się nad tym, w jaki sposób zaangażować całą społeczność szkolną, aby trwale zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Wypracowane pomysły będą wdrażane np. na szkolnych stołówkach.
Projekt przeznaczony jest dla klas z poziomu 5-7 i ma on oddziaływać na całą szkolną społeczność oraz uczyć młodzież współdziałania i dawać poczucie wpływu na otaczającą rzeczywistość. W projekcie może wziąć udział jedna klasa z danej szkoły, która będzie ambasadorem zmian. W warsztatach mogą wziąć udział placówki, które uczestniczyły w już poprzednich edycjach.
W roku szkolnym 2023/2024 projekt Szkoła nie marnuje był realizowany w 57 publicznych szkołach podstawowych i wzięło w nim udział ponad 1400 uczennic i uczniów.
Na konferencji „Wiem, co jem – zrównoważony posiłek szkolny", przedstawicielki wybranych szkół opowiedziały o tym, jakie rezultaty w zakresie ograniczania marnotrawstwa żywności udało się osiągnąć i jakie dobre praktyki będą kontynuowane po realizacji projektu.
Wiem, co jem?
Im wcześniej dzieci będą uczyć się zasad zdrowego odżywiania, tym lepiej, dlatego celem warsztatów Wiem, co jem jest promowanie zdrowego stylu życia wśród uczennic i uczniów klas drugich szkół podstawowych.
Jest to cykl trzech spotkań warsztatowych prowadzonych przez wykwalifikowanych trenerów. Zajęcia dotyczą nie tylko edukacji żywieniowej – mają też rozwijać umiejętności kulinarne dzieci poprzez praktyczne warsztaty oraz kształtować w nich postawę szacunku do jedzenia i osób, które je przygotowują.
W minionym roku szkolnym 2023/2024 zrealizowano już 22. cykl Wiem, co jem. Wzięło w nim udział 135 publicznych szkół podstawowych z całej Warszawy. A w cyklu trzech spotkań warsztatowych uczestniczyło ponad 9500 uczennic i uczniów z 421 klas drugich.
Jak wziąć udział?
Więcej informacji na temat warsztatów znajduje się na stronie: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem.
fot. pixabay / UMW