W warszawie trwa Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ.
W tym roku wydarzenie odbywa się pod hasłem „wędrówki”. Festiwal potrwa do 16 października. Program składa się z wydarzeń stacjonarnych i online.
Uczestnicy festiwalu wyruszą na spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki i zapachy. Wiedzę teoretyczną sprawdzą w praktyce, wspólnie gotując i biesiadując podczas wybranych warsztatów i spotkań kulinarnych.
Jedną z propozycji tegorocznej edycji festiwalu będzie spacer po Hali Mirowskiej połączony z warsztatami kulinarnymi. Uczestnicy podążą śladami pobożnej Żydówki Batszewy Singer, która na początku XX wieku mieszkała przy ul. Krochmalnej i robiła zakupy na pobliskich targowiskach.
Tradycją TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia jest uroczysta kolacja szabatowa. Uczestnicy spotkają się w holu głównym Muzeum, już po godzinach otwarcia, przy blasku świec. W ten wyjątkowy, świąteczny wieczór szefowie kuchni przygotują potrawy związane z szabatem i Świętem Szałasów, a także dania odzwierciedlające niezwykłą wędrówkę kuchni żydowskiej. Menu stworzył szef kuchni Bogdan Gałązka wraz z zespołem bistro „Warsze”.
Pełen program wraz z zapisami na poszczególne atrakcje znajdą Państwo na stronie polin.pl/tisz2022.
fot. Autorką oprawy graficznej 5. edycji TISZ Festiwalu jest Ola Jasionowska.
część spotkań będzie tłumaczona na polski język migowy – PJM