mobile
REKLAMA

Wiosna na talerzu

Lekki, wiosenny, śmietankowy sos, który z makaronem jajecznym tworzy niepowtarzalny duet. W rolach głównych zielony groszek, szynka parmeńska i por. I dużo, dużo parmezanu.

Katarzyna Nowicka
Wiosna na talerzu

To nie jest klasyczny sos do makaronu. Ortodoksyjni kucharze i znawcy włoskiej kuchni, którzy zastrzelili by każdego, kto do doda choć kroplę śmietany do carbonary pewnie już ostrzą swoje krytyczne pióra. Trudno. Makaron z zielonym groszkiem i szynką to klasyk na miarę naszych możliwości. A korzenie ma – jak najbardziej – włoskie.

Jajeczne tagliatelle oblepione śmietaną z wiosennie zielonym groszkiem i kawałkami szynki zjadłam po raz pierwszy w Rzymie. Był sam środek zimy. Na zwiedzanie Rzymu wybrałam się z moją ukochaną babcią. Kilka dni między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem spędziłyśmy na zwiedzaniu, przesiadywaniu w cieniu zabytków i długich rozmowach. Jeden z takich dni zakończył się wilczym głodem i wejściem do pierwszej z brzegu knajpki.

To nie był żaden znany lokal. Do rąk dostałyśmy zalaminowane menu w którym obok różnych, klasycznych propozycji znalazłam makaron, który został ze mną do dziś. Połączenie szynki i zielonego groszku wydawało mi się na pierwszy rzut oka dość karkołomne, ale szybko okazało się, że grają ze sobą bardzo dobrze. Sos był śmietankowy, delikatny a ostrości dodawały mu mięciutkie kawałeczki pora. Zakochałam się od pierwszego widelca, wokół którego owijały się pasma jajecznego makaronu.

Makaron z zielonym groszkiem i szynką zrobisz w pół godziny. Ważne – jak zwykle – są dobrej jakości produkty. Makaron, który jadłam w Rzymie był przyrządzony na bazie szynki parmeńskiej. W swojej kuchni robiłam go jednak również z polskimi szynkami. Udaje się równie dobrze, pod warunkiem, że nie będzie to tania konserwowa drobiowa wędlina tylko szynka. Zielony, mrożony groszek mam w domu zawsze. Wrzucam go do wrzącej wody na 5 minut a potem szybko odcedzam i wrzucam do miski z lodowatą wodą. Dzięki hartowaniu zachowuje piękny, soczysty, zielony kolor.

PS. Zamiast śmietany 18% możesz użyć 12%.

A jeśli podoba Wam się ten przepis, to po wiecej zapraszam na www.platebykate.com

Możecie polubić też moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!

 

 

MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM I SZYNKĄ

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie 10 min.

Czas gotowania 20 min.

 

Składniki

  • 300 g makaronu jajecznego

  • 200 g zielonego groszku mrożonego

  • 10 cm kawałek pora jasna część

  • 8 plastrów szynki parmeńskiej

  • 200 ml słodkiej śmietany 18%

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • parmezan do podania

  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

  1. Groszek ugotuj, odcedź i wrzuć do miski z zimną wodą. Pozostaw do ostygnięcia a następnie odcedź. Pora i szynkę pokrój w kawałki.

  2. Masło rozpuść na patelni, wrzuć pora. Duś około 5 minut na wolnym ogniu. Dorzuć szynkę i wymieszaj. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj groszek i wlej śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając około 5 minut. Dopraw solą.

  3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odlej pół szklanki wody od gotowania makaronu i odstaw. Odcedź makaron. Wrzuć z powrotem do garnka i wlej sos. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęty dolej trochę wody od gotowania makaronu i wymieszaj.

  4. Podawaj posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda