mobile
REKLAMA

Zakończono wymianę asfaltu na rondzie de Gaulle’a

Nowy asfalt pojawił się również na wlocie ul. Nowy Świat. Prace prowadzone były od piątku, 27 sierpnia, do poniedziałkowego poranka, 29 sierpnia. Remont nawierzchni ronda w samym centrum stolicy to jeden z elementów przebudowy rejonu pl. Trzech Krzyży.

Informacja prasowa
Zakończono wymianę asfaltu na rondzie de Gaulle’a

Przebudowa pl. Trzech Krzyży i jego bezpośrednich okolic rozpoczęła się w minionym tygodniu. Wykonawca rozpoczął roboty od wymiany najbardziej zniszczonych krawężników. Kolejnym, zaplanowanym etapem, było frezowanie ronda de Gaulle’a oraz wlotu ul. Nowy Świat, które odbyło się w miniony weekend.

Docelowo wymiana nawierzchni obejmie ciąg Nowego Światu i pl. Trzech Krzyży od ul. Smolnej do Al. Ujazdowskich. Będzie elementem zmian, dzięki którym zyskają przede wszystkim piesi i rowerzyści. Na jezdniach zostaną wyznaczone nowe pasy rowerowe, które zapewnią połączenie istniejącej infrastruktury dla cyklistów w Al. Ujazdowskich aż do Nowego Światu, a także ciągów rowerowych poprzecznie przecinających plac.

Ruchem na znajdującym się pośrodku placu przejściu dla pieszych sterować będzie sygnalizacja. Powstanie tam też azyl. To jedna z ostatnich zebr w Warszawie, prowadząca przez kilka pasów ruchu, która do tej pory nie została osygnalizowana. Przez to została bardzo nisko oceniona w audycie przejść dla pieszych.

Na wysokości Instytutu Głuchoniemych powstanie nowy przystanek autobusowy, który zastąpi istniejące przystanki rozrzucone dziś po wschodniej stronie placu. W ten sposób znacznie poprawią się przesiadki – pasażerowie będą mogli odjechać z jednego wspólnego przystanku w kierunku północnym. 

foto.zdm.waw.pl

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda