Zupy - zdrowe, pyszne, proste!
Zupa jest zawsze świetnym pomysłem na przygotowanie smacznego posiłku. Ta o konsystencji kremu szybko zaspokoi głód. Sprawdź dwa przepisy na kremowe zupy: warzywną z pieczonego kalafiora lub grzybową z kurek!
Zupa krem z kurek
Składniki:
- 800 ml wody
- 300 g świeżych kurek
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kurkuma
Przygotowanie: Kurki oczyścić. Większe z nich przekroić na pół. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany i zmiażdżony czosnek. Dodać kurki oraz ziemniaki. Smażyć 5-7 minut. Dolać do garnka wodę. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Zmiksować zupę blenderem.
Zupa krem z pieczonego kalafiora
Składniki:
- średnia główka kalafiora
- ok. 1 l wywaru warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skroplić oliwą z oliwek i posypać solą. Dodać kilka gałązek świeżego tymianku i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Przygotować wywar warzywny. Upieczony kalafior przełożyć do garnka, dolać wcześniej przygotowany wywar, gotować ok. 10 min. Usunąć gałązki tymianku i wszystko zmiksować do otrzymania konsystencji jednolitego kremu.
Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl