mobile
REKLAMA

Koktajl antyoksydacyjny

Sezon na pyszne i wartościowe pomidory rozpoczęty. Doskonały koktajl z tych warzyw i maślanki zdziała cuda. Wystarczy spróbować!

Agata Mościcka
Koktajl antyoksydacyjny

Każdy, kto nie lubi pomidorów i maślanki powinien jak najszybciej spróbować przepisu na nasz koktajl. To połączenie stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety w wartościowe składniki odżywcze i cenne witaminy oraz mikroelementy.

Pomidory to warzywo łatwo teraz dostępne i stosunkowo tanie w sezonie wiosenno - letnim. Jest ono niezwykle bogate w potas oraz likopen. Drugi składnik to silny antyutleniacz, który zapobiega, na przykład, rozwojowi raka prostaty. Potas jest potrzebny organizmowi do codziennego funkcjonowania. Wpływa na prawidłową pracę wielu narządów wewnętrznych, w tym serca. Maślanka to lekkostrawny i smaczny rodzaj nabiału. W okresie letnim dobrze chłodzi organizm od wewnątrz. To także najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka. Oba te składniki cechuje także niskokaloryczność.

Jeśli organizujemy grilla czy chcemy zaprosić swoich znajomych na garden party, to warto zaserwować im coś pełnowartościowego oraz wyjątkowo pysznego. Dobrym pomysłem, który rewelacyjnie sprawdzi się także w codziennym menu, jest koktajl z pomidorów i maślanki. Ma on działanie antyoksydacyjne i dostarcza cennych wartości odżywczych. Do jego przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników oraz nie musimy niczego gotować ani piec.

Wystarczy blender i :

  • 3 szklanki maślanki,
  • pól kilograma dorodnych pomidorów,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki, najlepiej z domowej uprawy,
  • listki bazylii do dekoracji,
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

Warzywa parzymy i delikatnie obieramy ze skórki. Obrane w ten sposób pomidory, wrzucamy do blendera, dodajemy posiekaną pietruszkę i zalewamy maślanką. Wszystko miskujemy tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przyprawiamy do smaku odrobiną cukru, soli oraz pieprzu. Dla osób, będących na diecie i diabetyków, cukier można zastąpić ksylitolem. Koktajl podajemy w wysokich szklankach, które można ozdobić listkami bazylii.

Taka propozycja koktajlu, to nie tylko urozmaicenie serwowanych potraw, ale i samo zdrowie. To także szybki i tani sposób na wiosenno - letnie śniadanie czy niskokaloryczny podwieczorek.

Agata Mościcka
Foto: https://pxhere.com/pl/photo/1221993

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda