mobile
REKLAMA

„No waste. food co-op" – rusza akcja niemarnowania żywności

- Miasto zachęca restauratorów do przekazywania innym niepotrzebnej żywności. Właśnie startuje projekt „no waste. food co-op" akcję, która ma wspierać przekazywanie jedzenia potrzebującym wspierają partnerzy - Food Law, Glovo oraz Makro przekazał dziś stołeczny ratusz.

 

Redakcja
„No waste. food co-op" – rusza akcja niemarnowania żywności

Marnowanie żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata i dlatego w stolicy postanowiliśmy coś z tym zrobić. Warszawski Food Lab rozpoczyna akcję „no waste. food co-op", której celem jest zmniejszenie marnotrawstwa żywności w naszym mieście. Inicjatywa ta zachęca do łączenia restauracji z organizacjami pożytku publicznego. Celem projektu jest przekazywanie nadwyżek żywności dla potrzebujących, zamiast ich marnowania. Lokale biorące udział w akcji są oznaczone specjalną naklejką mówi Rafał Trzaskowski, prezydent m.st. Warszawy.

Jak marnować mniej?

W ramach projektu powstał przewodnik dla restauracji “Współpracujemy, nie marnujemy! - Jak wspierać OPP przekazując jedzenie zgodnie z przepisami”. Informuje on restauracje o aspektach prawno-podatkowych związanych z przekazywaniem żywności potrzebującym oraz pomaga nawiązać kontakt z organizacjami pożytku publicznego. W przewodniku na stronie projektu https://nowaste.waw.pl/ restauratorzy znajdą wszystkie wskazówki, jak przekazywać niepotrzebne jedzenie - szybko i bezpiecznie.

Wspólnie możemy więcej

Dla wszystkich warszawskich restauratorów zainteresowanych minimalizowaniem marnowania jedzenia oraz wspieraniem lokalnych organizacji pożytku publicznego, zorganizowano spotkanie 24 czerwca w Akademii Inspiracji Makro przy al. Jerozolimskie 184, w godzinach 11.00 -14.00. W programie m.in. prezentacja założeń akcji „no waste. food co-op”, pokaz gotowania i możliwość wymiany doświadczeń i informacji.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Link do rejestracji na wydarzenie.

Edukacja przez działanie

Warszawski Food Lab, który zorganizował akcję, powstał we współpracy Urzędu m.st. Warszawy i Uniwersytetu SWPS, w ramach projektu finansowanego ze środków europejskich Food Trails. Tworzy przestrzeń łączącą biznes, naukę, władze samorządowe i mieszkańców. Jego celem jest wypracowanie rozwiązań prowadzących do zmniejszenia marnowania żywności oraz zwiększenia jej cyrkularności w przestrzeni miejskiej.

 

fot. UMW

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda