Wielkanoc na talerzu, kilka sprawdzonych przepisów
Nic tak nie łączy jak stół, więc dania które na nim są nie powinny nas dzielić. Wydaje się, że wszystko takie smaczne, ale okazuje się nie być takie dla wszystkich. Siostra jest wegetarianką, ciocia się odchudza, a mama ma przecież wysoki cholesterol! Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy: wyrzućmy majonez, zróbmy wegetariański żurek i fit ciasta.Tylko co na to pozostali uczestnicy świątecznego stołu? Reszta domowników nie lubi eksperymentów kulinarnych, nie wyobraża sobie Świąt bez tradycyjnych dań. Jak pogodzić to towarzystwo? Przecież Święta to wspólnie spędzony czas w zdrowej, spokojnej atmosferze. Tego sobie wszyscy życzymy.

Oto kilka prostych trików, które pozwolą z radością wprowadzić dobre zmiany na świąteczny stół.
Jeśli chcemy podać nowe dania zacznijmy od samego nazewnictwa. Nie używajmy słów, które z założenia kojarzą nam się z ograniczeniami: fit, odchudzone, light, bez cukru itd. Proponuję użyć takiej nazwy która zaciekawi, sprawi że aż ma się ochotę spróbować. Odważna Babka, Pasztet dla Serca czy Pasta z Leśnej Polany- to tylko niektóre propozycje jakie dla Państwa przygotowałam. Zadbajmy też o to by potrawy były estetycznie podane, przecież najczęściej jemy oczami.
Drugą podpowiedzią jest modyfikacja tradycyjnych dań w nieznaczny sposób, czyli taki, w którym nikt się nawet nie zorientuje, że jakiś składnik został zamieniony. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. Dodajmy odrobinę jogurtu zamiast majonezu, to dodatkowa łyżka zdrowia.
A jeśli chcemy trzymać się tradycji i wybierzemy dania z dziada pradziada to też nic się nie wydarzy. Wystarczy, że nałożymy na talerzyk mniejszą porcję niż zwykle i zadbamy o dodatek warzyw. To tylko dwa dni, które nie powinny wpłynąć znacząco na profil lipidowy czy wzrost kilogramów. Zachęcam też do wspólnego rodzinnego spaceru. Nic tak nie rozluźnia rodzinnej atmosfery jak ruch na świeżym powietrzu.
ULUBIONA SAŁATKA JARZYNOWA (PRZEPIS NA 5 PORCJI)
Ogórki, kiszone - 240 g (4 x Sztuka) Jaja kurze całe - 224 g (4 x Sztuka) Ziemniaki - 210 g (3 x Sztuka) Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy - 160 g (10 x Łyżka) Marchew - 135 g (3 x Sztuka) Majonez (z olejem rzepakowym) - 60 g (2 x Łyżka) Pietruszka, korzeń - 50 g (1 x Sztuka) Jogurt naturalny (1,5% tł.) - 40 g (2 x Łyżka) Musztarda - 10 g (1 x Łyżeczka) Sól biała - 5 g (5 x Szczypta) Pieprz czarny mielony - 5 g (5 x Szczypta)
Jaja ugotuj na twardo. Pietruszkę, marchew i ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudź. Ugotowane warzywa, ogórki, jabłko i jaja pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz i dopraw.
JAJA FASZEROWANE PASTĄ AWOKADO
Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka) Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka) Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka) Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
1. Jajka ugotuj i przekrój na połówki. 2. Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami. 3. Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem. 4. Farsz włóż w białka.
CIASTO MILIONERA (PRZEPIS NA 10 PORCJI)
Płatki owsiane (błyskawiczne) - 200 g (20 x Łyżka) Daktyle, suszone - 200 g (40 x Sztuka) Czekolada gorzka - 70 g (11.7 x Kostka) Masło orzechowe - 45 g (3 x Łyżeczka) Olej kokosowy (stały) - 40 g (2 x Łyżka) Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wodę, w której moczyły się daktyle zlej do innego naczynia. Płatki owsiane upraż na suchej patelni, aż się zarumienią, zmiksuj z olejem, oliwą i wodą w której moczyły się daktyle. Powinna powstać plastyczna masa. Wyłóż na formę 20x20 cm i schowaj do lodówki 15 minut. Zmiksuj daktyle i masło orzechowe. Wyłóż na owsiany spód i wstaw do lodówki. Czekoladę podgrzej z mlekiem. Polej ciasto. Wstaw do lodówki.
Kolejne przepisy już jutro.
Niech nadchodzące Święta będą dla Państwa przede wszystkim smaczne i zdrowe.
Z najlepszymi życzeniami
Agnieszka Bandura Dieta Misja Możliwa