Druga edycja festiwalu Wielka Uczta Warszawska!
Druga edycja Wielkiej Uczty Warszawskiej odbyła się w weekend, 16 i 17 lutego w Centrum Praskim Koneser. Była to świetna okazja do spróbowania potraw całego świata w jednym miejscu.
Wielka Uczta Warszawska to idealne wydarzenie dla poszukiwaczy nowych smaków. Są to targi, na których różne lokale prezentują swoje dania. "W menu Wielkiej Uczty znajdziesz najlepsze specjały. Spróbujesz kultowych pozycji ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych. Kupisz świeże produkty na wynos, wypijesz najlepsze trunki." - pisze organizator. Było około 60. wystawców, więc różnorodność kulinarna była ogromna - od obfitych obiadów do wyśmienitych słodyczy. Spotkaliśmy przedstawicieli wyjątkowego lokalu "Croccante", które jako pierwsze miejsce w Polsce podaje cronut'a - połączenie donut'a z crossantem! Tak wystawca opowiada o lokalu:
"Lokal nazywa się "Croccante Coffe and Sweets", Żurawia 1a, Plac Trzech Krzyży, mamy nowe smaki, inne niż tutaj. Mamy pierwszą w Polsce ścianę czekolady oraz kran z płynącą czekoladą i swoje własne produkty i lody. Oferujemy również śniadania, sałatki, koktajle, alkohole i wina."
Dodatkowo odbywały się warsztaty kulinarne z najpyszniejszych kuchni świata, wykłady genialnych specjalistów, pokazy live-cooking znanych kucharzy oraz konkursy z nagrodami. Przykładowo, Timi Gonzalez, właściciel "SteakHouse EVIL Warszawa" pokazywał jak zrobić tatar wołowy w domu oraz jak właściwie grillować steki. Najmłodsi mieli możliwość stworzenia własnego worka i naprasować wzory.
Następnej edycji możemy się spodziewać we wrześniu. Będziemy jej niecierpliwie wyczekiwać !