„Kioski’’ - w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego powstała nowa stołówka. Czy rzeczywistość w końcu wyszła naprzeciw oczekiwaniom studentów?
W Bibliotece Uniwersyteckiej w Warszawie powstała nowa placówka, która ma łączyć w sobie funkcję stołówki oraz przestrzeni do nauki i integracji. Studenci, doktoranci, pracownicy i goście UW już mogą korzystać ze strefy gastronomiczno-kulturalnej pod nazwą „Kioski w BUW-ie”.

Menu z różnych stron świata i przystępne ceny
,,Kioski’’ znajdują się na parterze BUW-u, w pasażu głównym, w miejscu dawnego „Rewersu” - potocznie zwanego „Rogalem”. W ofercie znajdują się dania z ośmiu kuchni świata - m.in. polskiej, włoskiej, chińskiej i meksykańskiej - zmieniane rotacyjnie, tak, aby każdego dnia serwować coś innego.
Podstawą menu są posiłki w formule Grab & Go. Ceny dostosowano do możliwości studentów: obiad kosztuje 16-20 zł, a kawa - 6 zł. Strefa dołączyła również do programu „Too Good To Go”, który pozwala kupować niesprzedane dania z 40-50% zniżką, ograniczając marnowanie żywności.
Przestrzeń dla społeczności akademickiej
- Zależy nam na tworzeniu jak najbardziej komfortowych i przyjaznych warunków do pracy i nauki dla wszystkich członków naszej społeczności. Nowa strefa w BUW nie jest zwykłą jadłodajnią. To przestrzeń służąca integracji, nawiązywaniu relacji i rozmowom. Chcemy tu także prezentować osiągnięcia naszych studentów, efekty ich pracy w zakresie nauki i sztuki, zapraszać ich do wymiany doświadczeń i myśli - podkreśla kanclerz UW, Robert Grey.
Wieczorami „Kioski w BUW-ie” zamieniają się w klub studencki. Po godzinie 19 odbywać się tam będą koncerty, seanse filmowe, wystawy, debaty i spotkania autorskie. Przewidziano również możliwość zatrudnienia studentów UW - z pierwszeństwem przy rekrutacji i elastycznymi grafikami.
Znana restauratorka i nowoczesna przestrzeń
Za stronę kulinarną projektu odpowiada Yajia Lin-Iwanejko, właścicielka restauracji „Jadwiga”, która w 2025 roku zajęła 15. miejsce w rankingu Forbes & Made For Restaurant - Top 50 Restauratorów w Polsce.
Projekt wnętrza opracowała architektka Marta Agnieszka Lew, znana z realizacji wystroju wielu warszawskich lokali gastronomicznych. Strefa została zaprojektowana z myślą o komforcie użytkowników oraz w duchu ekologicznym.
Odpowiedź na postulaty studentów?
„Kioski w BUW-ie” to projekt realizowany w modelu współinwestycji - uczelnia udostępniła przestrzeń i zapewniła warunki najmu prywatnemu inwestorowi, który zapłacił ponad 5 milionów złotych za wyposażenie zaplecza kuchennego. Umowa została podpisana na 15 lat, a ceny maksymalne dla studentów wpisano do kontraktu tak, aby nie mogły być dowolnie podnoszone.
Stołówka jest efektem porozumienia ze studentami, którzy w 2024 roku prowadzili strajk okupacyjny na UW, domagając się m.in. tanich miejsc obiadowych na wszystkich kampusach uczelni.
„Kioski w BUW-ie” to pierwszy etap realizacji większego projektu - docelowa stołówka główna zostanie uruchomiona po zakończeniu prac remontowych związanych z instalacjami przeciwpożarowymi i wentylacyjnymi.
fot. Karolina Najda