mobile
REKLAMA

212 kg karpia za przeciętną pensję

Tradycyjna wigilijna ryba jest o 7,6% droższa niż w 2017 roku – wynika z najświeższych danych opublikowanych przez GUS. Rosnące wynagrodzenia Polaków pozwalają jednak delektować się tym przysmakiem równie obficie co przed rokiem –szacuje Open Finance.

Informacja prasowa
212 kg karpia za przeciętną pensję

16,65 złotych – taka jest przeciętna cena detaliczna kilograma świeżego karpia w bieżącym roku – wynika z najnowszych danych opublikowanych przez GUS. To znaczy, że wbrew szacunkom hodowców karpi, cena ryby nie utrzymała się na poziomie sprzed roku. Wtedy za kilogram karpia płacono 15,47 złotych, a więc dziś jest aż o 7,6% drożej.

Wynagrodzenia rosną szybciej niż cena karpia

Całe szczęście dobra sytuacja na rynku pracy pozwala nam w tym roku równie obficie delektować się tym wigilijnym przysmakiem. Dane GUS sugerują bowiem, że w listopadzie przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw było o 7,7% wyższe niż przed rokiem. W efekcie możliwości nabywcze Polaków pozostały bez zmian. Zarówno w 2017 jak i w 2018 roku za przeciętną pensję netto można kupić 212 kilogramów wigilijnej ryby.

Warto przypomnieć, że jeszcze w 2011 roku za przeciętną pensję można było kupić znacznie mniej, bo 174 kilogramy karpia. Powód jest prosty – ryba była wtedy wybitnie droga, a nasze wynagrodzenia nawet o ponad jedną czwartą niższe niż dziś. Za kilogram świeżej ryby trzeba było wtedy płacić 15,16 złotych. W rok później cena podskoczyła do 15,43 złotych, aby potem w latach 2013 -2016 przeciętna cena nie przekraczała 15 złotych za kilogram – wynika z danych urzędu statystycznego.

Bartosz Turek, analityk Open Finance/ fot. https://pxhere.com/pl/photo/1094320

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda