BONAppetit poleca – danie z kaczki!
Danie z kaczki to autorskie połączenie klasyki z kuchnią w odświeżonym wydaniu. Podczas czytania skróconego opisu, w oko wpada niecodzienny jak na Danie Główne element w postaci sorbetu żurawinowego. A to dopiero początek niespodzianek. Po dostarczeniu przez kelnera talerza, uwagę przykuwa ciekawa kompozycja i forma podania, która jest atutem jednej z ciekawszych pozycji z sekcji dań głównych.
Podstawę dania stanowi lekko maślane puree ziemniaczane, z którego wyrastają szczyty rukwi wodnej, czyli sałaty o delikatnym chrzanowym smaku. Gdzieniegdzie pojawia się krwawnik, czyli listki przypominające młodziutkie liście botwinki nawiązanie do carpaccio z buraka, o którym mowa w opisie dania. Między nimi kontrastuje wspomniane misternie ułożone carpaccio. W tak przyjemnej dla oka kompozycji kryje się składnik główny, czyli „nasza" kaczka przygotowana techniką sous-vide. Technika o tyle ciekawa, że zapewnia za każdym razem powtarzalność stopnia wysmażenia ze względu na utrzymywanie temperatury, na pograniczu temperatury ścinania się białka. Polega na przygotowaniu w pojedynczych zamkniętych w woreczkach porcji z odpowiednią ilością przypraw i dobrze dobranych ziół, tak by odpowiednio wyważyć ich smak.
Tak przygotowane mięso ląduje na rozgrzanej patelni w towarzystwie masła, jedynie w celu zrumienienia by zachować jego soczystość i właściwy stopień wysmażenia.
To jednak nie koniec atrakcji. Wspomniany wcześniej sorbet podawany na pudrze z buraka także jest autorską recepturą, a swój początek wziął od klasycznego sosu żurawinowego z rozmarynem, jaki można spotkać w większości restauracji podających kaczkę. -Chciałem zaproponować mieszkańcom Bemowa coś ciekawego, czego smak wszyscy znamy, jednak w nieco innej odsłonie. Przy okazji bez konieczności przepychania się do centrum i płacenia zawrotnych sum by zjeść ciekawe danie. -mówi Szef Kuchni.
Sorbet Jest połączeniem żurawiny, pomarańczy, rozmarynu i przypraw.
Ciekawym pomysłem, jakiego możemy tam spróbować, jest redukcja soku z buraka z miodem, ziołami i przyprawami. Powstały sos w połączeniu z puree przypomina smakiem buraczki zasmażane z ziemniakami, a w połączeniu z chrzanowym smakiem rukwi przywołuje smak domowej ćwikły.
Podsumowując, wszystko co dzieje się na talerzu którego gwiazdą jest pierś z kaczki powoduje, że BONAppetit staje się obowiązkową pozycją na kulinarnej mapie Warszawy.
BONAppetit
Warszawa, Górczewska 224 U5
telefon: +48 22 252 02 02
mail: biuro@bona-ppetit.pl




















![[Rozwiązanie konkursu] Wyślij swoje świąteczne życzenia i wygraj publikację w gazecie „Informator Stolicy”](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/8abf53ae5e6bb60e0a46c0cb4da4f5a822bee3aa.png)
![[Rozwiązanie konkursu] "Po słonecznej stronie życia” – wygraj książkę Damiana Abramowicza](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/d0e3e375dcad54d827756f7f588561f4018ff4cc.png)
![[Rozwiązanie konkursu] "Choinka” w teatrze Guliwer. Wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/01d2ed3f6041f16fd646e64351050f0e4669ae74.jpeg)
![[KONKURS] Spektakl "Choinka" w teatrze Guliwer. Wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/6289f215bacb04cf6a286c7b65048e016b8a0151.jpeg)














