Już 5 grudnia odbędzie się Festiwal Pierogów Świata w Warszawie!
Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami. Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. Miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
Można znaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i nie popularne na co dzień, jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata.
Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Podczas grudniowej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata m.in. z Polski, Gruzji, Hiszpanii, Wietnamu, Włoch, Indii a także wielu orientalnych deserów i przekąsek.
Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.
To oczywiście nie wszystkie z naszych propozycji, zapraszamy serdecznie na festiwal. To miejsce gdzie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
Festiwal Pierogów Świata w Warszawie
PKiN
Niedziela – 12:00-19:00
Bilety do nabycia online od 1 grudnia oraz w kasie biletowej na miejscu.
Więcej na FB: https://www.facebook.com/events/331603788730700?active_tab=about