Kino prosto z Azji w Warszawie. Trwa Azjatycki Festiwal Filmowy - Pięć Smaków.
Pięć wyjątkowo mocnych festiwalowych sekcji: retrospektywa arcydzieł tajwańskiego mistrza Edwarda Yanga, kino hongkońskie z ostatnich 25 lat, wprawiające w dobry nastrój filmy japońskie, Nowe Kino Azji oraz Asian Cinerama, czyli filmy mistrzów. Stacjonarna odsłona Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięciu Smaków rusza w środę i potrwa do 23 listopada.
W tegorocznym programie znalazło się kino popularne, awangardowe i projekty autorskie, a także filmy zaangażowane społecznie. Dzięki temu wydarzenie staje się przestrzenią konfrontacji wyobraźni twórców i publiczności, odkrywania azjatyckiej popkultury, dyskusji o sztuce, polityce i wyzwaniach współczesnego świata. Zaplanowano m.in. przegląd sześciu arcydzieł Edwarda Yanga, mistrza Tajwańskiej Nowej Fali, którego filmy wywarły wielki wpływ na współczesne kino autorskie, ale nigdy wcześniej nie były pokazywane w polskich kinach.
Nowe sekcje w programie
Japan Feel-Good to sekcja, która zaprasza do spowolnienia i zapomnienia o troskach. Znajdzie się w niej osiem filmów, a ich zadaniem jest zapewnienie widzom dobrego samopoczucia. Szczególnym wydarzeniem będą pokazy kultowej komedii Funky Forest, W tej sekcji znajdzie się też miejsce dla uznanych reżyserek, m.in. Satoko Yokohamy, która w swoim Ito pokazuje lokalność i siostrzeńską solidarność.
Z kolei Sekcja Hongkong. Kino czasu przemian to najlepsze filmy zrealizowane w Hongkongu po roku 1997, czyli po przekazaniu miasta pod administrację chińską. To zarówno emocjonujące kino gangsterskie, jak i skromne, błyskotliwe fabuły. Ich wspólnym mianownikiem jest zmiana i poczucie nieuchronnie uciekającego czasu.
Nowe, śmiałe formy czy wielkie kino?
Nowe kino Azji i Asian Cinerama to stałe punkty programu Pięciu Smaków. Z jednej strony mieszczą artystyczne poszukiwania zdolnych twórców, wciąż pracujących na międzynarodowe uznanie, z drugiej – atrakcyjne, wysokobudżetowe przeboje oraz dzieła utytułowanych już mistrzów. Te dwa bieguny azjatyckiego kina łączy jedno – wysoka jakość realizacji.
Festiwalowi towarzyszy także unikalny projekt People's Jury, w którym to nie branżowi specjaliści, ale pełni pasji i energii entuzjaści kina oceniają filmy konkursowe oraz podejmują decyzję, który z festiwalowych tytułów otrzyma Grand Prix. W tym roku organizatorzy zaprosili do Warszawy pasjonatów kina azjatyckiego z całej Europy.
Pięć sekcji w programie to nie wszystko, co proponują organizatorzy. Jak co roku publiczność może liczyć na dostępność festiwalowego magazynu i podcastów, które stanowią doskonałe uzupełnienie domowych i kinowych seansów. Tradycyjnie zostały też zaplanowane spotkania z twórcami, a pokazy będą poprzedzone prelekcjami ekspertów – zarówno w kinie, jak i online.
Więcej informacji znajduje się na stronie piecsmakow.pl. Festiwal jest współfinansowany przez m.st. Warszawa.
fot. um wraszawa