Kreatywne gotowanie bez marnowania
W ramach kampanii edukacyjnej „Gotowanie na targowisku”, mieszkańcy stolicy uczyli się jak kreatywnie i smacznie wykorzystać produkty, które zwykle trafiają do śmietnika. Praktyczne porady i przepisy zebrano również w darmowym e-booku „Warszawskie targowiska nie marnują”
Gotowanie na targowisku” to działanie które miało zachęcać osoby mieszkające w stolicy do zmiany nawyków żywieniowych i zakupowych. Tym razem organizatorzy chcieli pokazać, że każdy może stać się mistrzem kulinarnej improwizacji.
Akcja edukacja
Podczas czterech spotkań na targowisku Wolumen, Sylwia Majcher, znana blogerka i edukatorka ekologiczna, dzieliła się z osobami odwiedzającymi targowisko swoimi sposobami na wykorzystanie produktów, które nie są idealne, ale wciąż nadają się do spożycia. Opowiadała o tym, jak prawidłowo przechowywać artykuły spożywcze, a także jak je kreatywnie i łatwo przetworzyć, żeby stały się smacznym posiłkiem. Osoby robiące zakupy na Wolumenie równie chętnie dzieliły się swoimi metodami na efektywne wykorzystywanie produktów. Była to prawdziwa wymiana doświadczeń i wiedzy.
- „Gotowanie na targowisku” to akcja, w czasie której chcieliśmy pokazać, jak wszyscy możemy przeciwdziałać marnowaniu żywności. Wspieramy ekonomię współdzielenia i walczymy z problemem marnowania żywności. Dlatego m.st. Warszawa stawia na edukację. Takie pokazy nie tylko rozwijają umiejętności kulinarnej improwizacji, ale również pomagają w zmniejszeniu ilości odpadów. Liczymy na to, że nasze działania będą inspirujące dla wszystkich - powiedział Maciej Fijałkowski, sekretarz m.st. Warszawy.
E-book z kreatywnymi przepisami
Podsumowaniem projektu jest poradnik „Warszawskie targowiska nie marnują – przepisy i porady”, do bezpłatnego pobrania. Zawarto w nim przepisy na potrawy przygotowane podczas spotkań. W poradniku znajdują się m.in. przepisy na konfiturę ze skórek arbuza, tiramisu z czerstwych bułek czy karmelizowane śliwki w kawie. Dodatkowo, są w nim propozycje na nieoczywiste połączenia składników, np. bakłażan z masłem orzechowym czy buraki ze śliwkami.
fot. UMW