mobile
REKLAMA

Nie marnuj jedzenia po świętach. Zanieś do jadłodzielni

Co zrobić z nadmiarem żywności, którą przygotowaliśmy na święta, a wciąż jest zdatna do jedzenia? Warto w takiej sytuacji pamiętać o jadłodzielni

IS
Nie marnuj jedzenia po świętach. Zanieś do jadłodzielni

Po świętach w wielu domach powstaje pytanie, co zrobić z jedzeniem, którego nie zjedliśmy, a sami nie mamy już na nie ochoty. Jeżeli jest ono wciąż zdatne do jedzenia można podzielić się nim z innymi. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z jadłodzielni.

W Warszawie jest ich już ponad 40. Zanosząc jedzenie do jadłodzielni warto pamiętać o kilku zasadach:

  • przynosimy produkty, które sami moglibyśmy zjeść;

  • mogą być po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale powinny mieścić się w terminie „najlepiej spożyć do”;

  • pakujemy wszystko szczelnie, w czyste opakowania;

  • produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte;

  • do domowych wyrobów dodajmy skład i datę przygotowania.

W jadłodzielniach nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Aktualną listę miejskich jadłodzielni można znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115.pl. Można też zlokalizować je na mapie.

fot. UMW

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda