Nie marnuj jedzenia po świętach. Zanieś do jadłodzielni
Co zrobić z nadmiarem żywności, którą przygotowaliśmy na święta, a wciąż jest zdatna do jedzenia? Warto w takiej sytuacji pamiętać o jadłodzielni
Po świętach w wielu domach powstaje pytanie, co zrobić z jedzeniem, którego nie zjedliśmy, a sami nie mamy już na nie ochoty. Jeżeli jest ono wciąż zdatne do jedzenia można podzielić się nim z innymi. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z jadłodzielni.
W Warszawie jest ich już ponad 40. Zanosząc jedzenie do jadłodzielni warto pamiętać o kilku zasadach:
-
przynosimy produkty, które sami moglibyśmy zjeść;
-
mogą być po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale powinny mieścić się w terminie „najlepiej spożyć do”;
-
pakujemy wszystko szczelnie, w czyste opakowania;
-
produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte;
-
do domowych wyrobów dodajmy skład i datę przygotowania.
W jadłodzielniach nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Aktualną listę miejskich jadłodzielni można znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115.pl. Można też zlokalizować je na mapie.




![[Konkurs Mikołajkowy] „Po słonecznej stronie życia” – wygraj książkę Damiana Abramowicza](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/a8a133f53765e694b010c58b5649c0fe6576dac0.png)
















![[Konkurs] Wyślij swoje świąteczne życzenia i wygraj publikację w gazecie „Informator Stolicy”](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/ccbd0d61ad75ac74de345ccc1e0f020b4367abd0.png)
![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Przyjazne dusze” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/e70719d748773077595f2fdfe65067e0b399bdee.jpeg)
![[KONKURS] Spektakl „Przyjazne dusze” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/ef75a4089afa1555855eab4428efe7e0224f5a34.jpeg)















