Nie marnuj jedzenia po świętach. Zanieś do jadłodzielni
Co zrobić z nadmiarem żywności, którą przygotowaliśmy na święta, a wciąż jest zdatna do jedzenia? Warto w takiej sytuacji pamiętać o jadłodzielni
Po świętach w wielu domach powstaje pytanie, co zrobić z jedzeniem, którego nie zjedliśmy, a sami nie mamy już na nie ochoty. Jeżeli jest ono wciąż zdatne do jedzenia można podzielić się nim z innymi. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z jadłodzielni.
W Warszawie jest ich już ponad 40. Zanosząc jedzenie do jadłodzielni warto pamiętać o kilku zasadach:
-
przynosimy produkty, które sami moglibyśmy zjeść;
-
mogą być po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale powinny mieścić się w terminie „najlepiej spożyć do”;
-
pakujemy wszystko szczelnie, w czyste opakowania;
-
produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte;
-
do domowych wyrobów dodajmy skład i datę przygotowania.
W jadłodzielniach nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Aktualną listę miejskich jadłodzielni można znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115.pl. Można też zlokalizować je na mapie.