mobile
REKLAMA

Nowe oblicze Hali Gwardii

Nowoczesny targ ze świeżą żywnością oraz część kulinarna – tak będzie wyglądała już wkrótce wschodnia Hala Mirowska tzw. Hali Gwardii. Miasto rozstrzygnęło konkurs na trzyletni najem budynku.

Urząd Miasta/Informacja prasowa
TAGI
Nowe oblicze Hali Gwardii

W konkursie złożono osiem ofert, z czego do kolejnego etapu zostało dopuszczonych siedem. Komisja konkursowa wzięła pod uwagę nie tylko oferowaną kwotę za najem, ale także plany zagospodarowania i program działalności w hali. Wyłoniony oferent CBR Events Sp. z o.o. zaproponował najciekawszy program spośród wszystkich oferentów.

Zwycięzca konkursu zamierza w Hali Gwardii stworzyć nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy o zupełnie innym charakterze niż centra handlowe. Ma to być jednocześnie uzupełnienie i poszerzenie obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali. Pod jednym dachem na otwartej przestrzeni, znajdą się drobni producenci, handlowcy i mistrzowie sztuki kulinarnej: restauratorzy, kucharze, piekarze cukiernicy. W bogatej ofercie znajdzie się też miejsce dla drobnych wytwórców i sprzedawców mięsa i wędlin, wyrobów garmażeryjnych, ryb, owoców morza, serów, win, lodów czy słodyczy. Obok stoisk handlowych utworzona zostanie również część kulinarna, z odpowiednio wyposażonymi stanowiskami, a na antresoli przewidziano część kawiarnianą. Poza funkcją handlowo-gastronomiczną, Hala Gwardii ma również pełnić rolę centrum integrującego mieszkańców. Będą tam organizowane różnorodne wydarzenia okolicznościowe i kiermasze. Umowa na wynajem części budynku, zlokalizowanego przy pl. Żelaznej Bramy 1, zostanie zawarta na 3 lata, z możliwością skrócenia po 18 miesiącach, do momentu wyłonienia docelowego najemcy. Po tym czasie zostanie wybrany docelowy operator budynku, który zorganizuje i poprowadzi w nim nowoczesną halę targową.

Hale Mirowskie zostały wybudowane na przełomie XIX i XX wieku i do 1944 r. były największym wielkopowierzchniowym obiektem handlowym w stolicy. Sprzedawano tu głównie mięso, ryby, pieczywo oraz świeże warzywa. Budynki w stanie praktycznie nienaruszonym przetrwały oblężenie Warszawy, a ucierpiały poważnie dopiero w trakcie powstania warszawskiego. Hala zachodnia została oddana do użytku w 1962 r. i do dzisiaj pełni funkcję handlową. Z kolei odbudowana już w 1953 r. hala wschodnia była własnością Milicyjnego Klubu Sportowego „Gwardia” i przez wiele lat pełniła funkcje sportowo-widowiskowe.

Miasto chce przywrócić Hali jej historyczną funkcję. Ma w niej powstać dostępna dla wszystkich hala targowa, w której będzie można kupić przede wszystkim świeżą żywność, pochodzącą bezpośrednio od producentów. Poza funkcją handlową, wyremontowany budynek, ma pełnić także rolę lokalnego centrum integrującego mieszkańców. Oprócz punktów gastronomicznych, przewiduje się wygospodarowanie przestrzeni na organizację różnorodnych wydarzeń. Planowane jest także upamiętnienie Feliksa Stamma, założyciela tzw. Polskiej Szkoły Boksu. Ma to być nawiązanie do X Mistrzostw Europy w Boksie, które okazały się ogromnym sukcesem polskiej reprezentacji.

Podobne obiekty, łączące ze sobą rolę miejskiej hali targowej i punktu kulturalno-integracyjnego, z powodzeniem działają w innych europejskich miastach, takich jak: Barcelona, Berlin, Londyn czy Ryga. 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda