Polsko-japońskie warsztaty kulinarne w Muzeum Etnograficznym
Muzeum etnograficzne przygotowało w swojej ofercie warsztatowej nie lada gratkę dla pasjonatów kultury japońskiej. Tym razem uczestnicy szkolenia mogli w radosnej atmosferze poznać tajniki kuchni japońskiej i przyrządzić pod okiem ekspertek dwa dania z najwyższej jakości składników.
Na pierwszy ogień (a raczej garnek) poszły pierogi ruskie - w wersji japońskiej, czyli pierożki "gyoza". Drugim, kulinarnym połączeniem międzykontynentalnym był deser - blok czekoladowy z dodatkiem japońskiej herbaty matcha. Na gości czekała również niespodzianka: do uczty własnego wyrobu, prowadzące przygotowały zupę miso na polskim rosole, porcjaę natto z kaszą jaglaną oraz japońskie herbaty. Każdy z uczestników wrócił do domu z certyfikatem ukończenia warsztatów i słodkim upominkiem.
Warsztaty poprowadziła autorka bloga Coutellerie - Marianna Medyńska. Za opracowanie graficzne odpowiedzialna jest Julia Kędzierska - absolwentka Wydziału Wzornictwa warszawskiej ASP.